今個週末限定! 參加福島祭典

Fri Mar 02 2018 15:00:07 GMT+0800

撰文︰美食旅客

「緣日」喺過往多次活動中,除咗讓大家體驗傳統的日式祭典,同時介紹咗唔同的日本觀光勝地。今次,一齊參加「福島有緣日」,了解一下當地嘅美食、文化與旅遊資訊啦!

先簡介一下福島縣,係一片承傳自然及歷史嘅土地。當地嘅自然風景有三春瀧櫻及花見山等賞花名所,更擁有得天獨厚的氣候而被譽為美食天堂,除咗種植出全國有名嘅大米,也不少得清酒。

去過福島都知,平民美食種類相當豐富,包括有醬汁炸豬扒丼、喜多方拉麵及白河拉麵等等‧‧‧‧‧‧心動不如行動,今個週末去PMQ,一次過體驗得到!

大會準備咗一系列福島手信,首選必定是FLY ME TO THE MOON羊羹,唔只賣相精緻,每切一刀,羊羹嘅圖案都會有所變化,足見菓子職人嘅用心,食得又睇得!

由玉嶋屋推出嘅玉羊羹,也是不錯嘅選擇!

另外,還有輪箱飯,是在7成熟的米飯上放上加好調料的山菜等材料後再蒸一次到熟,也是香港較為少見的日式手信。

福島擁有三春駒、不倒翁小法師、赤牛、彩繪蠟燭、白河達摩等眾多民間工藝品。入場人士仲可以即場試玩彩繪福島鄉土玩具不倒翁小法師及赤牛,唔好錯過啦!

溫提!入場人士集齊5個體驗印章,即可換取精美福袋乙個。此外,浴衣作為日本祭典嘅必備項目,大會將提供浴衣租賃及髮型設計服務,着住浴衣遊走祭典!

福島有緣日
日期及時間:3/3 (星期六) 1pm-9pm,4/3 (星期日) 12pm-9pm
地點:中環鴨巴甸街35號PMQ元創方
查詢:9123 9951


#美食旅客#熱話#飲食#旅遊#日本#日式祭典#福島有緣日#唔使飛#登陸香港#2日限定#週末好去處#體驗#食買玩#去啦喂

相關文章
坐郵輪去加勒比私人島 玩盡最刺激水上樂園
食得愈多壽司,愈大機會去到日本!
倫敦得奬日本餐廳 ZUMA大翻新好鬼Chill
《美食旅客》請你玩【Dead Rising喪屍館】
支持本地手作:伯爵茶配無花果果醬到底會係咩味呢?

推介文章
倫敦得奬日本餐廳 ZUMA大翻新好鬼Chill
唔剃鬚頭髮蓬 余德丞呢個look見過未?
【見胸先見人】鄧月平買C級nude bra 啱唔啱戴先?
【喊到這世界邊端】陳貝兒:我依家仲係單身
【着錯衫好大鑊】楊婉儀九月凸腩似大媽 十月瘦晒有腰線
【余此好味】泰惹味檸檬蝦
「郭靖」同發哥有得揮 黃日華拍古裝戲 男女老幼瘋狂集郵
【親民價食日本直送高級速食料理】
【被遺忘的港姐】身為維他奶創辦人後人 邵珮詩慳家食雞肉卷
【珍珠奶茶 識飲梗係飲始祖】
朱古力和牛 又係咩味?
【放假去High Tea】維港海景歎Tea送法國香水
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x