今個週末限定! 參加福島祭典

Fri Mar 02 2018 15:00:07 GMT+0800

撰文︰美食旅客

「緣日」喺過往多次活動中,除咗讓大家體驗傳統的日式祭典,同時介紹咗唔同的日本觀光勝地。今次,一齊參加「福島有緣日」,了解一下當地嘅美食、文化與旅遊資訊啦!

先簡介一下福島縣,係一片承傳自然及歷史嘅土地。當地嘅自然風景有三春瀧櫻及花見山等賞花名所,更擁有得天獨厚的氣候而被譽為美食天堂,除咗種植出全國有名嘅大米,也不少得清酒。

去過福島都知,平民美食種類相當豐富,包括有醬汁炸豬扒丼、喜多方拉麵及白河拉麵等等‧‧‧‧‧‧心動不如行動,今個週末去PMQ,一次過體驗得到!

大會準備咗一系列福島手信,首選必定是FLY ME TO THE MOON羊羹,唔只賣相精緻,每切一刀,羊羹嘅圖案都會有所變化,足見菓子職人嘅用心,食得又睇得!

由玉嶋屋推出嘅玉羊羹,也是不錯嘅選擇!

另外,還有輪箱飯,是在7成熟的米飯上放上加好調料的山菜等材料後再蒸一次到熟,也是香港較為少見的日式手信。

福島擁有三春駒、不倒翁小法師、赤牛、彩繪蠟燭、白河達摩等眾多民間工藝品。入場人士仲可以即場試玩彩繪福島鄉土玩具不倒翁小法師及赤牛,唔好錯過啦!

溫提!入場人士集齊5個體驗印章,即可換取精美福袋乙個。此外,浴衣作為日本祭典嘅必備項目,大會將提供浴衣租賃及髮型設計服務,着住浴衣遊走祭典!

福島有緣日
日期及時間:3/3 (星期六) 1pm-9pm,4/3 (星期日) 12pm-9pm
地點:中環鴨巴甸街35號PMQ元創方
查詢:9123 9951


#美食旅客#熱話#飲食#旅遊#日本#日式祭典#福島有緣日#唔使飛#登陸香港#2日限定#週末好去處#體驗#食買玩#去啦喂

相關文章
秘魯中菜 即做估佢唔到點心
煩睇字 通粉匙羹
3大夏日限定High Tea
飲品飲完回收有獎金
冰可樂新搞作 帶比你一個透冰涼夏天

推介文章
【最靚星二代】薄Tee熱褲去濕平 上山女騷白滑美腿
【獨家】女人街買嘢講價 劉心悠得唔得?
Bob做生意癮起 呢次想搞乜?
余此好味 韓式牛油果蝦沙律
致李娜莎 Sasa Li 女士, 欒雅雯 Alice Luan女士:
90、00後未必識嘅天后 林海峰老婆好唱得
惡人王俊棠勁細心 陪老婆阿仔食Tea好溫馨
News【新聞發布】唐安麒同前夫嘅關係 真係不可思議!
News【新聞發布】唐安麒同前夫嘅關係 真係不可思議!
【港姐首輪面試】狄以達舊愛超索 工藤佑采有SM feel
網民捧太平公主做視后 陳煒:信心要俾自己
五億女婿黎諾懿 陪老婆岳母行街拎嘢好體貼
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x