你在懷舊我也懂 還稱讚我夠上進

Tue May 15 2018 18:00:00 GMT+0800 (中國標準時間)

復刻懷舊、玩集體回憶,去到任何年代都係長青嘅噱頭。不過,大前題是「事物」要夠經典之餘,亦要夠集體。如果你同我講當年你老豆揸勞斯萊斯,我只可跟你說:你的回憶不是我的。
記得炎熱的放學時間,太陽極速將蓮花杯融化;記得初中的暑假,好想談一場檸檬茶廣告式的戀愛。最近,這些親民又貼地的雪糕和飲品品牌紛紛懷舊,仲要推出復刻包裝。逝去日子雖然留不住,但要趁現在再次捉住那份感覺。

經典雪條包裝重現

紅豆樂、旺寶、脆皮樂、鳳仙、蓮花杯係咩?唔好扮細啦﹗各款口味嘅雀巢牛奶公司70到90年代雪糕雪條,總有一款是你當年清暑最愛。今個夏天,雀巢除了復刻以上雪糕雪條的經典包裝,更於現時至5月17日在奧海城二期舉辦首個「快樂回憶館」活動,以80年代為主題,展出80年代的雪糕電單車和100年雀巢牛奶公司珍藏產品。如果錯過了,不用愁。五、六月期間,只要於指定商戶購買雀巢牛奶公司雪糕產品滿指定金額,便可以換購復刻版禮物,將回憶保留下來。

快樂回憶館
日期:現時至5月17日
時間:12nn-7pm
地址:奧海城2期地下北翼中庭(G45舖對出)
查詢:2179 8888

回憶中的檸檬也是甜

某一年,女同學手上都拿了一包陽光茶,希望在籃球場遇上鄭伊健。多麼青澀、多麼浪漫,即使到了今天鄰家女孩已變成mummy,聽到「如陽光 妳約痴心亮起」仍然內心悸動。無須要現代愛情故事,陽光找來Dear Jane翻唱1989年陽光檸檬茶廣告歌,廣告MV恍如回到八十年代。至於飲品,陽光去年已將檸檬茶換上80年代包裝,今年,進一步將10款口味包括芒果汁、蘋果汁和柑香茶等,全換上懷舊間條花紋。拿在手上,喝下酸酸甜甜的味道,回味一下初戀吧﹗

快餐店加入懷舊潮

學生年代,誰沒有流連過快餐店?大家樂算是香港最具代表性快餐店,英文名Café de Coral,講俾外國人聽都唔失禮。大家樂今年原來已經踏入五十週年,雖然無打算推出五十年前的快餐菜式,但就同「麥東記」、「飛天豬」和「奶茶通俗學」三個本土文青創作單位合作,推出一套三款限量珍藏杯套裝。三款插畫描繪咗半世紀嘅香港經典面貌和快餐美食,好繽紛﹗五月期間,去大家樂拍攝任何一款紀念紙杯,上載Facebook或者Instagram,仲有機會得到大家樂$100餐廳禮券。


#美食旅客#飲食#懷舊#邊度都有陽光#時光機

相關文章
免費體驗 高科技加感官 假裝去蘇格蘭飲威士忌
精品化靚牛配美酒 食盡刁鑽品種部位
Sake Fix 期間限定 抵飲By Glass十四代
名牌香水、彩妝 開倉價$95有交易!
《美食旅客》送你【翠亨邨賀歲年糕】

推介文章
張智霖Chok住行街似catwalk
【買名牌古董袋,一定會有使用風險!】
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
秘魯暖男為愛來港 親民價推廣家鄉菜
【仲有幾多單?】黃子恆三度撩35E迪子開房 無綫誓掟入雪櫃
【食女食出禍】內地女粉絲爆有四個月BB 黃子恆:一定會負責任
【到底有無生B?】 張栢芝蒲頭包上頸 胞弟張豪龍現身康樂園舉V
【最索星二代】Hilary同媽咪上山詩鈉行街 似姊妹多過母女
【小心女友扭耳仔】歌手曾若華嗒糖扭腰 林德信開門又擔遮
【70年代港姐季軍】美魔女關淑芬 妙法凍齡騷長腿
【前夫謝霆鋒封嘴】驚傳張栢芝 為65歲新加坡富豪誕慈姑椗
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x