分享在職「奶媽」辛酸 陳敏之:試過邊泵奶邊睇劇本

Mon May 08 2017 17:08:46 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

為人父母,最希望俾到仔女一個健康同快樂嘅成長。初為人母嘅陳敏之,去年年底誕下兒子「雷冬至」,但產後冇耐已極速修身兼投入工作賺奶粉錢。最近正忙於拍《溏心風暴3》嘅佢自爆一邊睇劇本一邊泵奶,仲有感而發寫低初為人母後以及做母乳媽媽嘅心得,字裡行間透露出對囝囝關懷同愛意,令人感受到母愛嘅偉大。

▲做人媽媽真係唔容易。

已為人母四個月嘅陳敏之表示,「做媽媽真係唔容易」,因為平日忙於工作,仲要忙於餵奶俾囝囝(陳敏之選擇母乳餵哺)。陳敏之透露試過一邊泵奶一邊睇劇本,時間上分秒之爭:「每天開工拍劇,除了要兼顧角色上的處理,做好演員的本份!我也要偷時間,在放飯,對稿,等埋位,甚至拍到中途,未有我的部分時,用秒速跑去服裝間(已經有一間常用的泵奶房)或上自己的呠呠上泵奶,一邊泵一邊看劇本,準備定下一場的對白是常識吧!因為我知道如果時間夠了,再拖吾泵,就會塞,到時就弊家伙!另一方面,又怕會影響拍攝,在種種的壓力之下,務必完成!」

▲陳敏之慶幸身邊嘅人都好支持同體諒佢。

雖然咁辛苦,但勝在支持佢嘅人有好多。陳敏之好感激劇組人員體諒同支持,認為佢哋喺事件上功不可抹:「這段艱辛的日子,真心感謝溏心劇組的所有人對於母乳的支持和尊重,常常安排時間給我進行偉大工程!還有服裝間的每一位,最重要是運奶專員(阿柱),幫手在外景時買冰雪母乳,每天安全把母乳運回家中給BB,真是功不可沒!」

▲bb開心,媽咪放心又開心。

身為在職餵哺母乳媽媽,陳敏之認為過程辛苦但係值得,因為冇嘢俾健康更寶貴。

放棄很容易,堅持係最難!毎當我見到👶🏻越來越結實,笑騎騎的望著我時,再辛苦又算得係乜!健康是無價寶!寫這篇文...是想給他將來看看媽媽有多愛您!媽媽會繼續堅持和努力💪💪每天愛您多一些❤️ 💁🏻媽媽上

陳敏之又指,「寶寶是媽媽支柱、動力和意義」,希望呢篇文章可以俾囝囝知道,媽媽真係好愛佢。

圖片來源:陳敏之

#陳敏之#媽媽#母乳#奶#在職#辛苦#寶寶#辛酸#熱話

相關文章
黎姿大曬童年可愛照
老闆殼王欽點 陳敏之拍廣告直升機接送
e衫評 薛凱琪贏隨意 胡杏兒too heavy
猴年港星騷價十大 古天樂陳敏之最搶手
周汶錡大仔歌神上身 萌唱激昂版《媽媽好》

推介文章
我們的時光 Twins
狠飛太極Ricky 戴夢夢澳門攬佬
舌戰7女星談情說性 黃浩被阿嬌KO
一個人  湯寶如
玩交友App識男仔 麥明詩約俊男high tea
翻新暫別街坊六星期 公和荳品:凡事向好方面看
洗米華大仔周柏豪:同爸爸溝通唔係太多
《警訊》被插拍得浮誇 堅哥反擊:咁係咪佢自己好醒呀?
陳自瑤怨老公少返屋企瞓 王浩信婚姻現暗湧
【挑辣星極辣挑戰賽】到底辣王辣后誰屬?
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x