南洋中菜究竟係食乜?

Wed Nov 07 2018 12:00:00 GMT+0800 (香港標準時間)


撰文︰美食旅客

來自新加坡的樂天經典,剛剛於尖沙咀插旗,同層是同一集團的樂天皇朝。
同是叫樂天,不過菜式大不同,樂天經典主打南洋中菜,樂天皇朝則以小籠包、拉麵等招徠。今次,先談樂天經典。

樂天經典,這名字可能早就聽過。登港多年,剛於尖沙咀開設旗鑑店,以南洋中菜做主題。南洋中菜,帶點中菜的味道,但又有好些南洋風味,意指馬來西亞、新加坡、泰國和印尼等地。說穿,其實都是由中國人把食譜帶到南洋,再加入當地食材和香料演化而來。像盛宴佳餚龍虎燴,和古早風味老鼠粉煲等,都是南洋中菜的代表作。

龍虎燴,是一道傳統宴客菜。蟹,在馬來西亞被稱為海老虎,而蝦則是海龍,以蟹和蝦做菜,就此取名「龍虎燴」。龍虎燴用料豐富,有蟹、蝦、石斑魚、墨魚等等,聽落已是鮮。配以豬骨花雕等熬煮六小時的海鮮湯,鮮甜好吃。愛辣的,可以揀香辣湯底,另一種刺激的享受。

至於古早魚香老鼠粉煲,就是星馬家常菜。這道菜亮點,就是特製鹹魚柑桔醬。上菜後,提起砂煲蓋倒入醬汁,鹹魚鹹鮮味香到暈!

其他菜式,如星洲黑胡椒蟹和鐵板豆腐,都是值得一試的南洋風味。

講到是旗鑑店,店內裝潢當然不馬虎,以中國詩畫作主題,配上tiffany blue撞pink,古典中又帶點trendy。


#美食旅客#gourmettravellerhk#南洋中菜#樂天經典#旗鑑店#尖沙咀#龍虎燴#老鼠粉煲#黑胡椒蟹#鐵板豆腐#飲食#影片

相關文章
用多啦A夢隨意門帶你走入秘密道具研究所!
搶先帶你試食全新「鋒味洋蔥吉列豬扒飽」!
一幻拉麵 食一碗送一碗!
二星中菜名廚 用好功夫從永利宮再出發
醉佳Guide 用氈酒倒數 用威士忌做燈飾

推介文章
二星中菜名廚 用好功夫從永利宮再出發
余此好味 豆腐芝麻布丁
余此好味 豆腐芝麻布丁
【獨家】同洪卓立宣布分手 湯怡北帝廟落寞拜神求庇佑
名廚空運駕到 過大海嘆Asia Best 50手勢
全港首間法國松露店 名廚維景靚料齊發功
《e衫評》周潤發郭富城 邊個型啲?
【超靚星二代】上位綠葉歐瑞偉 個女似足湯洛雯
【猜猜我是誰】女神變師奶 貼地去街市買餸
【佢係咪袁彌明?】化妝明艷照人 唔化妝變成咁
古天樂助大佬B還巨債 吳志雄東山再起有霸氣
【一齊健身】鄭融同《真PK》李健宏原來咁friend
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x