【叫我梁特首】高官群起幫CY撲火

Fri Apr 08 2016 15:48:07 GMT+0800 (中國標準時間)

▲黎局長話並非特事特辦。(資料圖片)

撰文︰時事組

一家人放火,就要成村人同佢哋救火……

「叫我梁特首」事件,其實係好難解得通,但成棚官都要撲出來解畫。民航處長羅崇文話,據國際民航組織規定,所有乘客及行李於進入機場離境大堂禁區前,都需要經過安檢,但他承認,在航空保安安排上,未有訂明乘客與其手提行李要同時安檢。他又指:「過去有咁嘅情形發生,將來亦會有咁嘅事情發生」。

立法會議員涂謹申質疑,如果物主與行李分開安檢是「正常程序」,為何昨日公開的內部文件中,指機場保安人員須得上司批准?羅崇文未有正面回應。

保安局長黎棟國就強調,今次做法無違反程序,指按國際規定所有進入離境大堂禁區,所有人及物件都要進行安檢,當局帶回遺失行李入禁區須通過正常安檢,認為以往也有同類情形發生過,不覺對特首女兒是特事特辦。

不過根據《航空保安條例》規定,協助物主將行李由離境大堂帶入禁區的航空公司職員或已涉嫌觸犯法例,一經定罪,最高罰款50萬及囚兩年。咁請問啲官又點解釋呢?


#叫我梁特首#黎棟國#羅崇文#時事#即時#E週刊

相關文章
【行李門事件】高達斌指職員決定拎行李:或者個職員係特首Fan屎呢!
【叫我梁特首】CY話:行李嘅事係保安同航空公司決定!
前機場職員話一定要經安檢 田少又乘機抽水 
【叫我梁特首】帶住特權去旅行 機師譚文豪:只有外交人員才可免檢
【叫我梁特首】登登登登!終於有人護主喇!

推介文章
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
【孖你做瑜伽】 搵個partner幫你輕鬆拉筋
【跟住爸爸食燕窩】唔使一嚿水 燕窩食滿咀
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x