同朋友開年食呢間!

Wed Feb 21 2018 16:41:55 GMT+0800 (HKT)

撰文︰朱朱朱  攝影︰胡景禧

朋友太多,到今時今日假都放完工又返埋,仍然仲有好多聚會未完成。過年前未食團年飯嘅過年後又未開年嘅朋友團,新年食新餐廳,一於去沙田帝都酒店新開嘅中菜廳玉庭。行摩登中菜路線,中西食材與烹調方法互換,具特色有驚喜。

玉庭的裝修以翠綠色作主調,好切合「玉」的名字,放眼望去簡約自然,配合四周的大玻璃窗,陽光透射進來感覺舒適愜意。

欖菜鯧魚球

用上超過三斤重的大鷹鯧,起肉炒香,連骨亦炸至酥脆。面頭灑上潮汕來的炸欖菜絲和特製欖菜醬,香氣四溢,開胃且能帶出魚的鮮味。

燒汁黑毛豬卷

將西班牙伊比利亞黑毛豬內捲上沙葛絲、靈芝菇等煎至金黃,豬肉的油香都滲出來,加上秘製的燒汁,味道香濃且肉汁四射。

無花果酒滷東坡肉

打破傳統的以無花果調配成醬汁,配搭五花腩,加上香料、花雕酒及冰糖等慢煮至軟腍入味。

十年花雕蛋白蒸蟹鉗

斤半重的印尼大肉蟹清蒸拆蟹鉗。下面的蛋白打起後倒入蒸蟹時的蟹汁精華,滑溜的蛋白都充滿蟹的鮮甜味。


玉庭
地址:沙田帝都酒店2樓
電話:2694 3939
營業時間:9am-3pm、6pm-11pm(星期一至五);9am-4pm、6pm-11pm(星期六、日及公眾假期)


#JadePavilion#RoyalParkHotel#royalpark#chinesecuisine#shatin#玉庭#帝都酒店#中菜#粵菜#沙田#燒汁黑毛豬卷#無花果酒滷東坡肉#十年花雕蛋白蒸蟹鉗#欖菜鯧魚球#一口脆脆拔絲#點心#美食旅客#飲食#影片#推介

相關文章
米芝蓮廚教你做住家菜(上)
周三小旅行 $1,370包住包早午晚自助餐
秘魯中菜 即做估佢唔到點心
西人做創意中菜無伏有驚喜
識食家族遊澳門(三)食盡南北中菜

推介文章
有工人都親自餵囡囡 黃婉曼慈母feel出晒嚟
【係咪去飲?】陳凱琳鄭嘉穎星期日結婚 陸永咁樣答……
盧凱彤太太、父母哀傷認屍 林二汶:我永遠不會OK
【率先睇!】 NARS香港限定店登場
2018荷花BB展懶人包
跟項明生去高加索睇紅葉玩酒莊
【唔捨得你】棟篤笑最後一場 子華神流下男兒淚
深夜食堂feel清酒吧 教你不時不飲
轉戰內地身家逾億 李彩華超Casual現身銅鑼灣
【回到阿婆年代?】賭王四太梁安琪 用橡筋紮金牛
高登50路美魔女大選 唐安麒撼赢周慧敏劉嘉玲
紅白藍裝到幾多金牛? 港版江南大叔試俾你睇
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x