同朋友開年食呢間!

Wed Feb 21 2018 16:41:55 GMT+0800 (HKT)

撰文︰朱朱朱  攝影︰胡景禧

朋友太多,到今時今日假都放完工又返埋,仍然仲有好多聚會未完成。過年前未食團年飯嘅過年後又未開年嘅朋友團,新年食新餐廳,一於去沙田帝都酒店新開嘅中菜廳玉庭。行摩登中菜路線,中西食材與烹調方法互換,具特色有驚喜。

玉庭的裝修以翠綠色作主調,好切合「玉」的名字,放眼望去簡約自然,配合四周的大玻璃窗,陽光透射進來感覺舒適愜意。

欖菜鯧魚球

用上超過三斤重的大鷹鯧,起肉炒香,連骨亦炸至酥脆。面頭灑上潮汕來的炸欖菜絲和特製欖菜醬,香氣四溢,開胃且能帶出魚的鮮味。

燒汁黑毛豬卷

將西班牙伊比利亞黑毛豬內捲上沙葛絲、靈芝菇等煎至金黃,豬肉的油香都滲出來,加上秘製的燒汁,味道香濃且肉汁四射。

無花果酒滷東坡肉

打破傳統的以無花果調配成醬汁,配搭五花腩,加上香料、花雕酒及冰糖等慢煮至軟腍入味。

十年花雕蛋白蒸蟹鉗

斤半重的印尼大肉蟹清蒸拆蟹鉗。下面的蛋白打起後倒入蒸蟹時的蟹汁精華,滑溜的蛋白都充滿蟹的鮮甜味。


玉庭
地址:沙田帝都酒店2樓
電話:2694 3939
營業時間:9am-3pm、6pm-11pm(星期一至五);9am-4pm、6pm-11pm(星期六、日及公眾假期)


#JadePavilion#RoyalParkHotel#royalpark#chinesecuisine#shatin#玉庭#帝都酒店#中菜#粵菜#沙田#燒汁黑毛豬卷#無花果酒滷東坡肉#十年花雕蛋白蒸蟹鉗#欖菜鯧魚球#一口脆脆拔絲#點心#美食旅客#飲食#影片#推介

相關文章
米芝蓮廚教你做住家菜(上)
周三小旅行 $1,370包住包早午晚自助餐
南洋中菜究竟係食乜?
夢幻裝修大膽中廚 辣辣西瓜夾和牛你試過未?
秘魯中菜 即做估佢唔到點心

推介文章
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
秘魯暖男為愛來港 親民價推廣家鄉菜
【仲有幾多單?】黃子恆三度撩35E迪子開房 無綫誓掟入雪櫃
【食女食出禍】內地女粉絲爆有四個月BB 黃子恆:一定會負責任
【到底有無生B?】 張栢芝蒲頭包上頸 胞弟張豪龍現身康樂園舉V
【最索星二代】Hilary同媽咪上山詩鈉行街 似姊妹多過母女
【小心女友扭耳仔】歌手曾若華嗒糖扭腰 林德信開門又擔遮
【70年代港姐季軍】美魔女關淑芬 妙法凍齡騷長腿
【前夫謝霆鋒封嘴】驚傳張栢芝 為65歲新加坡富豪誕慈姑椗
早前暴瘦嚇親網友 「E神」陳靜驚青拍新戲
單親媽媽獨力照顧仔女 黎瑞恩搭車補眉keep住搵食樣
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x