【周末小旅行】去澳門甜品樂園 勁食亞洲最佳甜點師甜品

Wed Sep 12 2018 18:40:56 GMT+0800 (HKT)

撰文︰美食旅客


澳門氹仔一帶喪開新酒店,連帶將一眾有質素食肆都引進到澳門,所以話現時過大海除了賭錢,一定係周圍食好西。

喜歡食甜品的朋友看過來,讓姐帶大家去甜品樂園食最佳甜品!被喻為新加坡甜品皇后的Janice Wong黃慧嫻,曾被San Pellegrino及新加坡世界名廚峰會評為最佳甜點師。除了於新加坡當地出晒名,連帶東京、香港等識食老饕亦知道她的厲害!曾經於多地開過pop up store,今年終於在澳門MGM開設首間海外分店。

以甜品樂園、甜品的夢幻世界作主題的店子附設café;玻璃屋設計極具空間感,配合店外的露天座位,整體感覺開揚。

最過癮係門口處有全球最高的朱古力噴泉,達7.3米,樹的形狀設計,3種不同色的朱古力醬源源於樹頂沿着樹葉流下,行近仲聞到陣陣朱古力香。

入到店內即見牆上有搶眼的彩色油畫,係以Janice最擅長的朱古力油彩畫成,不同顏色有不同的朱古力味,而且都是純天然的,絕對係食得又畫得的朱古力醬,喜歡的話亦可以於店內買到。

零售店有齊蛋糕、朱古力、法式泡芙、糖果等出售;另外於店外亦設有café位,除了可點選menu上的甜品、鹹點、咖啡或茶之外,每張枱上有波板糖牌子顯示枱號,只要拿着到零售店揀選甜品,就會有專人送上。


Janice Wong MGM
地址:澳門氹仔美獅美高梅
電話:(853) 8806 2338
營業時間:10am-10pm


#janicewong#mgm#cafe#dessert#亞洲最佳甜品師#新加坡#澳門#美食旅客#飲食#影片#推介

相關文章
【ig 打卡贏柬埔寨 4 天套票】歎亞洲最佳甜點師 Janice Wong 最新作品
亞洲最佳甜點師新店 登陸西環
復活節澳門行(下):星級餐廳勁飲勁食
復活節澳門行(上):美獅美高梅睇Affordable Art
放假去澳門有乜玩(二) 邊個話藝術一定悶?

推介文章
【放假去High Tea】維港海景歎Tea送法國香水
【馬浚偉變北大校草】孖女士遊銅鑼灣眼望望
【地獄廚神煲湯無湯】張寶兒買貴價有機菜餵飽袁偉豪
【朱晨麗有眼光】孝順何廣沛幾攰都陪媽咪家姐
【CAFÉ當Office?】四太梁安琪狂傾生意4粒鐘
1++韓牛 韓燒火鍋雙放題
97年頭生一撮白髮變標記 食家李純恩拖老婆嘆平民茶記
【放假去High Tea】fly me to the moon 傳統英式Tea慶中秋
文青女神失戀冇心情 憂鬱袁澧林單拖買沙律
Dr.Fish刁鑽順德無骨魚X無米粥
陳曉華當選被踢爆粗 邊個港姐冠軍最靚?
【放假去High Tea】花味下午茶玩蝶古巴特拼貼
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x