埋藏29年的秘密 張國榮陪伴骨癌歌迷走過最後日子

Wed Apr 19 2017 16:13:33 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

每個人心裡面都有不為人知嘅秘密,有人會將呢個秘密藏於心裡一輩子,亦有人到某時段,將呢個秘密公開。最近,聯合醫院分享一個埋藏咗29年嘅秘密,而呢個秘密係關於你同我都認識、亦曾經因為佢而瘋狂著迷嘅人,佢就係哥哥-張國榮。

▲哥哥要求低調處理。

Medic Secrets網上分享聯合醫院出版嘅紀念刊物《一起走過35年》,當中分享29年前,一合病人同哥哥嘅往事。當年任護士長嘅黃潔如表示,88年聯合臨終服務收咗一個19歲男仔(聲仔)。「佢有末期骨癌,癌細胞已擴散至全身,近乎癱瘓,左手要切除,一隻眼亦因此失明,估計佢得番幾個禮拜(壽命)。」當時聲仔表示,臨終願望係見張國榮一面,咁岩港台有個節目叫《夢想成真》,專幫人圓夢,於是護士長試下搵主持車淑梅幫手,結果真係搵到張國榮。

▲哥哥一向好錫歌迷。

當時張國榮係如日方中嘅巨星,面對探病要求,哥哥冇say no,但有條件,就係唔可以俾傳媒知。

一定要低調,唔可以向傳媒披露,唔係宣傳活動。

理論上,哥哥絕對可以把握呢次機會幫自己宣傳,但佢冇咁做到,一切低調處理。

當時我聽到一把很沙的聲音說,''我想探10號病人×××(病人姓名)''」。我一抬頭,看見一個黑黑實實的人。再看,嘩!原來是張國榮!真人好靚仔!只有他一個人來探病,連助手也沒有帶。

▲當年哥哥陪伴患骨癌嘅聲仔。

護士長又形容,當時哥哥真係好有「兄長」感覺,慰問聲仔之餘,又送親筆簽名俾佢,張國榮更答應每日同佢通電話㖭!雖然最後聲仔不敵病魔,但「離世時臉上仍然帶笑容」。

我哋好感謝張國榮,佢畀(俾)咗動力呢個男仔,一直都冇向人宣揚過呢件事,係真正嘅仁者。嗰個禮拜無論療程同病發有幾辛苦,個男仔都可以好樂觀咁面對,佢媽媽話個仔每日有笑容,走嗰陣冇遺憾,而張國榮送嘅物品全部都用作陪葬。

來源:Medic Secrets

#張國榮#哥哥#骨癌#歌迷#e分鐘

相關文章
同性密友甜蜜回憶 哥哥唐唐世紀拖手
61歲生日快樂! 重溫哥哥20首經典歌
出專輯向哥哥致敬 古巨基直播深情唱《最愛》
開金口紀念張國榮 古天樂孖基仔唱《當年情》
《英雄本色》有幾經典 90後你知唔知

推介文章
談談情 說說性 董敏莉
LEGO首創VR過山車 今日有得玩
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x