埋藏29年的秘密 張國榮陪伴骨癌歌迷走過最後日子

Wed Apr 19 2017 16:13:33 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

每個人心裡面都有不為人知嘅秘密,有人會將呢個秘密藏於心裡一輩子,亦有人到某時段,將呢個秘密公開。最近,聯合醫院分享一個埋藏咗29年嘅秘密,而呢個秘密係關於你同我都認識、亦曾經因為佢而瘋狂著迷嘅人,佢就係哥哥-張國榮。

▲哥哥要求低調處理。

Medic Secrets網上分享聯合醫院出版嘅紀念刊物《一起走過35年》,當中分享29年前,一合病人同哥哥嘅往事。當年任護士長嘅黃潔如表示,88年聯合臨終服務收咗一個19歲男仔(聲仔)。「佢有末期骨癌,癌細胞已擴散至全身,近乎癱瘓,左手要切除,一隻眼亦因此失明,估計佢得番幾個禮拜(壽命)。」當時聲仔表示,臨終願望係見張國榮一面,咁岩港台有個節目叫《夢想成真》,專幫人圓夢,於是護士長試下搵主持車淑梅幫手,結果真係搵到張國榮。

▲哥哥一向好錫歌迷。

當時張國榮係如日方中嘅巨星,面對探病要求,哥哥冇say no,但有條件,就係唔可以俾傳媒知。

一定要低調,唔可以向傳媒披露,唔係宣傳活動。

理論上,哥哥絕對可以把握呢次機會幫自己宣傳,但佢冇咁做到,一切低調處理。

當時我聽到一把很沙的聲音說,''我想探10號病人×××(病人姓名)''」。我一抬頭,看見一個黑黑實實的人。再看,嘩!原來是張國榮!真人好靚仔!只有他一個人來探病,連助手也沒有帶。

▲當年哥哥陪伴患骨癌嘅聲仔。

護士長又形容,當時哥哥真係好有「兄長」感覺,慰問聲仔之餘,又送親筆簽名俾佢,張國榮更答應每日同佢通電話㖭!雖然最後聲仔不敵病魔,但「離世時臉上仍然帶笑容」。

我哋好感謝張國榮,佢畀(俾)咗動力呢個男仔,一直都冇向人宣揚過呢件事,係真正嘅仁者。嗰個禮拜無論療程同病發有幾辛苦,個男仔都可以好樂觀咁面對,佢媽媽話個仔每日有笑容,走嗰陣冇遺憾,而張國榮送嘅物品全部都用作陪葬。

來源:Medic Secrets

#張國榮#哥哥#骨癌#歌迷#e分鐘

相關文章
【聽日開個唱】河國榮兩日前發燒失聲 早前練歌片獨家曝光
劉嘉玲爆打牌技術差 王菲:打死都唔認
繼續寵愛張國榮 重溫哥哥經典歌
同性密友甜蜜回憶 哥哥唐唐世紀拖手
61歲生日快樂! 重溫哥哥20首經典歌

推介文章
蘇亞雷斯勁似吳家樂 長友佑都同陳豪撞樣
周末小旅行:二人世界盃 $800任食3間餐廳
【Wee Chat第5集】(完)帶囡囡坐公車食大牌檔 黃浩:佢哋要幫手做家務
【What is模範夫妻?】拍拖睇戲閃爆 陳豪攬老婆晒愛
【Wee Chat第4集】打工變成功商人 娶到港姐咪神 黃浩:想要咩就去追
Ben Sir拍嘢動作多多 慳家揀平價領呔
《美食旅客》X 吃貨咖喱 韓式小清新 閨蜜開心share
拍無綫劇做為食妹 寶珮如食完雪條再擦醉蟹
《美食旅客》X 項明生高加索三國誌 可以有幾索?
唔見鄭嘉穎 陳凱琳去街變幪面超人
LandMark歇一歇:歎愛麗斯Tea Set
相隔多年再合作 黃浩然扮摑千嬅玩到癲
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x