大會搞錯號碼布? 網民怒插柏豪跑10k當全馬

Tue Dec 06 2016 11:29:43 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

如果你去跑馬拉松,大部份人都會認為你係跑42.195公里嗰種,仲會讚你勁好叻豬㖭!但周柏豪似乎誤解咗馬拉松嘅定義。最近佢飛去柬埔寨,代表manulife參加「吳哥窟國際半馬拉松比賽」,你以為佢跑全馬?No!係10k咋!10k當全馬?咁咪出事囉,網民即刻留言俾柏豪聽,10k同馬拉松係有分別,仲叫周柏豪唔好亂用「馬拉松」呢個名!有網民補充,其實比賽只有10k同半馬,但有網民反擊:「10k就係10k、半馬就係半馬、全馬就全馬,咩叫10k馬拉松?」

▲10K就10K、馬拉松就馬拉松,咩叫10K馬拉松?

▲圖左係柏豪真正碼號、圖右為另一位登記者。

好好好,唔講有冇錯用馬拉松呢個名,咁大文豪有冇跑完你嘅10k先?因為有傳柏豪只係跑咗頭400米就走咗喎。有網友為求真相,去咗查詢比賽成績嘅網站sportstats睇下柏豪跑成點,點知發現更大嘅秘密,原來柏豪貼喺身上嘅號碼布「5221」,登記者唔係柏豪本人,而係一位叫「Lindsay Coburn」嘅男士持有;而登記柏豪嘅號碼布應該係「7157」,但網站資料顯示,呢位登記者竟然係女性,而且係冇去過比賽,咩事呀?

▲柏豪呢次「馬拉松」之旅真係多「意外」呀。

柏豪雖然冇喺Fb回應,但就有接受傳媒訪問,佢大叫冤枉,因為號碼布係大會提供,佢都唔知點解會咁。咁有冇跑晒呢10K先?柏豪就話:

去到吳哥窟我諗住跑呢個10k賽事,不過賽道設計唔夠香港咁完善,賽道冇封咗,跑手同車係一齊去行,大會唔准一路拍攝一路跑,但我係唯一一個代表manulife同大會宣傳呢個賽事,所以同大會溝通咗放棄比賽。一開我有跑,跑咗1公里就停埋一邊等其他跑手跑咗先,我先再喺賽道拍攝。其實最後6k半左右開始跑去終點,大會都問我要唔要坐車去終點,我都拒絕咗。

睇嚟柏豪都係喺FB回應下好啲啦。

圖片來源:周柏豪FB、公關災難FB

#周柏豪#馬拉松#10K#公關災難#全馬#42K#柬埔寨#吳哥窟#e分鐘
相關文章
回應軒仔「返嚟啦」 周柏豪推新歌兼開演唱會
周柏豪秘娶圈外女友 痴心狂迷認命:愛情只不過是過眼雲煙
由傻小子變成周太們最愛 周柏豪的十年蛻變
三豪扮女人 邊個最索?
情人沒我份 周柏豪回應狂迷:成日有女仔向我求婚
推介文章
開心快活人
劉華墮馬盆骨重創 朱麗倩緊張爆喊
【密密食小隊】 足料爆餡大水餃 兩小時刺身火鍋放題
愛老婆會發達
【跟住爸爸去福島】下世要做豬
獨家 王菲霆鋒秘密愛巢曝光
殺出個未來 朱咪咪
唐詩詠痴心錯付 洪永城冧理財女神10年
用愛關懷流浪動物 以暫養為貓狗建立溫暖家庭
有愛就有幸福 四隻開心貓咪的故事
最新郵輪海上zip line 飛越汪洋
台北私家露天溫泉 浸獨家原湯
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…