婉拒籌款買機械腳 黎志偉:想用自己能力換對腳返嚟

Thu Dec 22 2016 18:33:32 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

5年前,前「包山王」黎志偉因為車禍導致下半身癱瘓,但佢一直冇放棄過,仲一步一步重新登上高峰,車禍5年後嘅同一日,佢坐住輪椅登上獅子山,成就人生另一個新傳奇。如今黎志偉只能用輪椅代步,但佢一直希望可以憑自己力量企番起身,最近黎志偉表示,有廠商表示願意出售一套機械腳俾佢,真係有機會企返起身。

▲黎志偉表示下個目標係企起身行幾步。

黎志偉尋日喺fb撰文透露,因當日坐輪椅登山一事受廣泛報道而得到廠商願意出售一套機械腳俾佢,但奈何機票、住宿、訓練課程、見醫生、治療等費月需要200萬至300萬元,黎志偉坦言「即刻頭都大埋!」,更自問係咪真係咁想企番起身?

係咪真係咁想行得番呢?要付出咩代價呢?我有咩技能呢?有咩有效的方法呢?

▲黎志偉要憑自己力量換對腳返嚟。

唔少網民其實願意資助黎志偉,更有網民發起籌款活動,但經過一晚考慮,黎志偉堅持「有付出先有收穫」。

我不是富有,但都不是咁窮。社會上還有比我更需要的人,因此我不能接受捐款。無功不受祿!眾籌的話,好多責任及費用要支出。所以未必適合……我想用番自已(己)能力,去換番對腳返嚟!

所以喺嚟緊嘅日子,佢會舉辦講座、打擂台、拍廣告、攀石、攀樹、攀大廈、賣書等途徑,嘗試儲夠呢筆錢。黎志偉認為,只要網民出席活動搵佢影張相,就係對佢嘅最大支持。

▲黎志偉,加油啊!

跌低唔係問題,最重要有心企番起身。再多困難佢都要向上爬,「包山王」黎志偉,加油。

圖片來源:黎志偉

#黎志偉#包山王#機械腳#憑自己#力量#企起身#e分鐘

相關文章
疑因餵飼惹禍 華裔女孩遭野生海獅強扯落水
九巴「楊過」終現真身 親身示範瞓欄杆秘技
結婚唔一定擺酒? 80、90後新人鍾情「慳錢派對」
流浪狗慘遭飛車黨撞開 毛孩守護者怒斥司機罔顧動物生命
《警訊》加插惡搞元素 杜汶澤、鄭中基寸爆:睇唔落

推介文章
當張繼聰係菩薩 Bob:抵佢溝到謝安琪
唐詩詠狠斬2年情 踢洪永城7宗罪
專屬情人 林文龍
撬林耀聲牆腳 方力申暗溝張沛樂
科技融入生活 體驗空間美學
同時溝兩港男 陳展鵬新女友雜食
楊明 把握時機
1O1O呈獻:星星美食旅客 -東京中華料理之最高
聯名買將軍澳樓 蕭正楠黃翠如同居試婚
1O1O呈獻:星星美食旅客 - 兩大貼地必吃餐廳
汪明荃 不言休
1O1O呈獻:星星美食旅客 -食日本好「西」
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x