婉拒籌款買機械腳 黎志偉:想用自己能力換對腳返嚟

Thu Dec 22 2016 18:33:32 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

5年前,前「包山王」黎志偉因為車禍導致下半身癱瘓,但佢一直冇放棄過,仲一步一步重新登上高峰,車禍5年後嘅同一日,佢坐住輪椅登上獅子山,成就人生另一個新傳奇。如今黎志偉只能用輪椅代步,但佢一直希望可以憑自己力量企番起身,最近黎志偉表示,有廠商表示願意出售一套機械腳俾佢,真係有機會企返起身。

▲黎志偉表示下個目標係企起身行幾步。

黎志偉尋日喺fb撰文透露,因當日坐輪椅登山一事受廣泛報道而得到廠商願意出售一套機械腳俾佢,但奈何機票、住宿、訓練課程、見醫生、治療等費月需要200萬至300萬元,黎志偉坦言「即刻頭都大埋!」,更自問係咪真係咁想企番起身?

係咪真係咁想行得番呢?要付出咩代價呢?我有咩技能呢?有咩有效的方法呢?

▲黎志偉要憑自己力量換對腳返嚟。

唔少網民其實願意資助黎志偉,更有網民發起籌款活動,但經過一晚考慮,黎志偉堅持「有付出先有收穫」。

我不是富有,但都不是咁窮。社會上還有比我更需要的人,因此我不能接受捐款。無功不受祿!眾籌的話,好多責任及費用要支出。所以未必適合……我想用番自已(己)能力,去換番對腳返嚟!

所以喺嚟緊嘅日子,佢會舉辦講座、打擂台、拍廣告、攀石、攀樹、攀大廈、賣書等途徑,嘗試儲夠呢筆錢。黎志偉認為,只要網民出席活動搵佢影張相,就係對佢嘅最大支持。

▲黎志偉,加油啊!

跌低唔係問題,最重要有心企番起身。再多困難佢都要向上爬,「包山王」黎志偉,加油。

圖片來源:黎志偉

#黎志偉#包山王#機械腳#憑自己#力量#企起身#e分鐘

相關文章
Jasper跌低 小春扮雞叫𠱁囝囝
Van仔Cut綫 考牌仔會唔會肥佬?
偽AV女參加G-1格鬥 俾人打到瞓低喊住入院
楊證樺黃長興救妹送命 網民洗版讚姚子羚喊戲感人
曹永廉何廣沛咀嘴 傷盡朱晨麗

推介文章
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
我們的時光 Twins
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x