婉拒籌款買機械腳 黎志偉:想用自己能力換對腳返嚟

Thu Dec 22 2016 18:33:32 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

5年前,前「包山王」黎志偉因為車禍導致下半身癱瘓,但佢一直冇放棄過,仲一步一步重新登上高峰,車禍5年後嘅同一日,佢坐住輪椅登上獅子山,成就人生另一個新傳奇。如今黎志偉只能用輪椅代步,但佢一直希望可以憑自己力量企番起身,最近黎志偉表示,有廠商表示願意出售一套機械腳俾佢,真係有機會企返起身。

▲黎志偉表示下個目標係企起身行幾步。

黎志偉尋日喺fb撰文透露,因當日坐輪椅登山一事受廣泛報道而得到廠商願意出售一套機械腳俾佢,但奈何機票、住宿、訓練課程、見醫生、治療等費月需要200萬至300萬元,黎志偉坦言「即刻頭都大埋!」,更自問係咪真係咁想企番起身?

係咪真係咁想行得番呢?要付出咩代價呢?我有咩技能呢?有咩有效的方法呢?

▲黎志偉要憑自己力量換對腳返嚟。

唔少網民其實願意資助黎志偉,更有網民發起籌款活動,但經過一晚考慮,黎志偉堅持「有付出先有收穫」。

我不是富有,但都不是咁窮。社會上還有比我更需要的人,因此我不能接受捐款。無功不受祿!眾籌的話,好多責任及費用要支出。所以未必適合……我想用番自已(己)能力,去換番對腳返嚟!

所以喺嚟緊嘅日子,佢會舉辦講座、打擂台、拍廣告、攀石、攀樹、攀大廈、賣書等途徑,嘗試儲夠呢筆錢。黎志偉認為,只要網民出席活動搵佢影張相,就係對佢嘅最大支持。

▲黎志偉,加油啊!

跌低唔係問題,最重要有心企番起身。再多困難佢都要向上爬,「包山王」黎志偉,加油。

圖片來源:黎志偉

#黎志偉#包山王#機械腳#憑自己#力量#企起身#e分鐘
相關文章
梁振英對高度自治有新詮釋:「自治,不是完全自治,不是隨意自治」
特首建議取消強積金對沖
葉劉陰公豬眼濕濕!
【憤怒】被綁天橋手腳潰爛 兩遺棄狗瘦到皮包骨
中央開「綠燈」林鄭鬍鬚隨時宣布參選特首
推介文章
【密密食小隊】 足料爆餡大水餃 兩小時刺身火鍋放題
愛老婆會發達
【跟住爸爸去福島】下世要做豬
獨家 王菲霆鋒秘密愛巢曝光
殺出個未來 朱咪咪
唐詩詠痴心錯付 洪永城冧理財女神10年
用愛關懷流浪動物 以暫養為貓狗建立溫暖家庭
有愛就有幸福 四隻開心貓咪的故事
最新郵輪海上zip line 飛越汪洋
台北私家露天溫泉 浸獨家原湯
草苺聖誕麵包布甸
給遺棄動物一個家 令貓狗重拾愛由暫養開始
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…