定位模糊難搵食 HTC Desire 728 dual SIM

Sat Dec 05 2015 12:00:09 GMT+0800 (台北標準時間)

撰文:周群雄 攝影:徐柏然

大陸品牌的智能手機價錢要幾平有幾平,好似小米的入門手機,平到六百蚊港幣就有;另一方面,貴價手機市場又已經被Apple、Sony同Samsung包攬,其他品牌夾在中間,其實都幾惡做。唯有不停推出中階機搶客,好似HTC,之前一部HTC One A9,用高質拍攝影像同埋原音播放兩大功能作賣點,但叫價四千幾,銷情未見理想。今次再推Desire 728 dual SIM,賣價$2,398,其實一樣難打。

支援雙SIM卡插槽之外,仲有一個外置記憶卡插槽。

雙卡雙待

新機配備5.5吋720p屏幕,內置1.3GHz八核心處理器及2GB RAM,行Android 5.1系統,單睇硬件平平無奇,用跑分app評測亦未見驚喜,只能夠用穩陣來形容。還好手機真正支援中港3G、4G雙卡雙待之餘,仲額外有一個記憶卡插槽,最高支援2TB容量,叫做有番個賣點。
拍攝方面,不似A9採用UltraPixel技術及光學防震系統,1300萬像素相機影出來的畫質只算一般兼有輕微偏色;反而500萬像素前置相機,自拍效果及質素仲靚……

備有白、灰黑兩色機身

整體來說,$2,398這個定價的對手實在太多,硬件效能亦明顯輸蝕,睇怕定價要在$2,000樓下先有競爭力。

(試相)用1300萬像素相機拍攝,影像不算細緻,仲有點偏色。

前置自拍相機反而有不錯質素,啱女士玩自拍。

HTC Desire 728 dual SIM
規格
屏幕:5.5吋720p
處理器:1.3GHz八核心
記憶體:2GB(RAM)、16GB(ROM)、支援microSDXC(最高2TB)
相機:500萬(前)、1300萬(後)
體積 / 重量:157.9 / 77.8 / 7.87mm、153g
查詢:www.htc.com


#htc#smartphone#手機#自拍#雙卡雙待#科技

相關文章
標榜玩足10日 國產手機電量越勁越驚
USB Type-C線出事 OnePlus死死氣回水
為求更薄去到盡 iPhone 7棄用傳統耳機插
唔小心跌電話落火鍋湯底 無賴食客反叫商家賠
手機擊退「坐過界」怪客 小巴男:我好鍾意自拍㗎!

推介文章
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
我們的時光 Twins
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x