寄語鄭中基唔好放棄音樂 阿澤:佢肯再唱會令好多人開心

Wed Feb 01 2017 16:00:46 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

杜汶澤同鄭中基老友鬼鬼,早排Ronald更邀請阿澤去自己演唱會擔任嘉賓,合唱過後仲獲對方示愛:「我愛你。」但阿澤就即時潑冷水:「我麻麻哋﹗」不過,阿澤其實都係口不對心嘅人,又點會真係唔愛「暴龍哥」?尋晚佢喺Fb有深而發,寫咗啲嘢送俾Ronald,讚對方「份人夠真」之餘,亦欣賞對方嘅音樂才華,更鼓勵:「你肯繼續唱就夠!」

▲杜汶澤少有感性寫長文。

他做得最好的就是唱歌

阿澤喺文中講到「他(鄭中基)當年為什麼沒有再唱歌」。3年前,鄭中基都喺金馬獎頒獎禮上講過,因為自己當年成日醉酒生事,經常闖禍,所以放低咗認為自己最叻嘅唱歌,走去拍劇,由唔識嘅嘢做起。如今Ronald電影方面成績如何,有目共睹,不過唔少人依然掛住Ronald嘅音樂,阿澤又指當年好多人話過嘅人今日亦有份問:「你有無鄭中基演唱會飛呀?」,而今次演唱會嘅成功亦印證,仲有好多人鍾意聽Ronald唱歌。

Rehearsal 時我跟余思敏說,他做得最好的,就是唱歌!

▲杜汶澤同鄭中基情同手足。

不喝醉酒不代表高人一等

做藝人要活喺鎂光燈下,言行舉止自然成為焦點,藝人行差踏錯,又或者與世俗標準唔一樣,就成為眾矢之的,但阿澤認為,大家都係一個人,唔飲酒唔代表高人一等,又認為Ronald同圈中「偽人」相比,份人夠真。

藝人行差踏錯,又或者只是不乎合你們眼中的標準,就會被拿下。他或許像我一樣,酒品不特別好,自律性不特別高,一個大細路......其實我想說,他不就是一個人嘛。你不喝醉酒,不代表你高人一等!相比圈中九成九的偽人,他來得真實。我們什麼時候才專注於藝人的才藝多過他們的私生活?永遠不會。

▲浪子回頭金不換,正好形容鄭中基。

你肯繼續唱就夠

雖然唔知將來Ronald條路行成點,亦唔知歌迷係咪繼續專注佢私生活多過佢嘅才華,但阿澤道出一句重點-只要佢肯再唱,一定會令很多人開心!Ronald,多啲出嚟唱歌,歌迷一定會支持你呀!

▲加油呀,鄭中基!

圖片來源:鄭中基Fb
資料來源:杜汶澤Fb


#鄭中基#杜汶澤#演唱會#唱歌#e分鐘

相關文章
《警訊》加插惡搞元素 杜汶澤、鄭中基寸爆:睇唔落
金像獎向曾俊華偷師 薯片叔叔:支持香港電影
專欄︱與前度的友誼(林蕾)
與鄭中基離婚不是朋友 阿Sa搬入3千萬姑婆屋
男神黃子華Solo Live 自彈自唱一樣掂!

推介文章
【孖你做瑜伽】瑜伽幫你輕鬆減壓(下)
愛家的男人 黃浩然
放蛇試明星麵 麥包小儀慘敗 牛雜妹完勝
包無投訴 粉紅餐廳
彈弓吊索健身 蘇慧恩飛天收腰
【余此好味】富貴滋補 葱油涼拌蟲草花
【跟住爸爸食麻神】台灣過江龍麻神 開門七件事
祖藍大讚神秘女歌手 原來係杜麗莎大女
【跟住爸爸食麻神】黃浩教路食乜最好
皮膚又痕又乾 中醫教食無花果
燈影蓮藕 伴香煎北海道帶子皇
新咪神黃文意 VR健身練馬甲線
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x