對生還者笑稱「火災有好處」 網民怒插記者:你白癡㗎?

Thu Jun 15 2017 17:10:31 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

做記者唔止要轉數快,仲要識得問問題,唔係就好似呢位外國記者咁,被網民公審圍插啦!話說倫敦公屋住宅格倫費爾大樓發生大火,至今仍未能正確公布死傷名單,有指係英國倫敦30年來最嚴重嘅一次。事後,《SKY NEWS》新聞專訪一對死裡逃生嘅嫲孫,但記者一句話說,真係令全場靜晒……

▲記者事後表示:只想讓他輕鬆些。

呢位Mark White記者問男童:「咁你今日即係唔使番學啦喎?」男童苦笑回答:「係呀。」但Mark White竟然回答一句:「都算係一個好消息嚟嘅!」講完之後,男童只能苦笑,身旁嘅嫲嫲即刻補充:「唔係,佢好鍾意返學。」(No, he loves his school.)

▲網民鬧爆呢位記者腦殘。

訪問曝光後,大批網友即刻去Mark White嘅twitter鬧爆,直指Mark White係白痴,點可能咁問問題?-「說出『好處就是你不用上學』的這個記者簡直是白癡!」、「他怎麼可以這樣對他說話?至少你不用去學校?一定要現在開玩笑?」,不過都有網友認為,Mark White係用幽默方式減輕受災男童嘅心理恐懼,而Mark White見事態嚴重,都出嚟回應,表示只希望讓對方感到放鬆,並冇任何惡意。


▲辛苦晒各位消防員!

點樣表達一句說話其實好講技巧,如果唔係就會好事變壞事㗎啦!

圖片來源:Mark White

#倫敦大火#記者#白癡#死裡逃生#嫲孫#e分鐘

相關文章
自爆鍾意《色,戒》 孔劉唔介意裸露粉絲興奮
記者野生捕獲林鄭老公
梁天琦與《大公報》記者齊被控打鬥
《廣東歌》MV記者會首播 林海峰:以為林建岳嚟頒最佳電影獎俾我
訪問竟變曲奇廣告? 河國榮控訴被搵老襯

推介文章
我們的時光 Twins
狠飛太極Ricky 戴夢夢澳門攬佬
舌戰7女星談情說性 黃浩被阿嬌KO
一個人  湯寶如
玩交友App識男仔 麥明詩約俊男high tea
翻新暫別街坊六星期 公和荳品:凡事向好方面看
洗米華大仔周柏豪:同爸爸溝通唔係太多
《警訊》被插拍得浮誇 堅哥反擊:咁係咪佢自己好醒呀?
陳自瑤怨老公少返屋企瞓 王浩信婚姻現暗湧
【挑辣星極辣挑戰賽】到底辣王辣后誰屬?
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x