忍痛淚別亡妻 胡楓哽咽:見到佢微笑很安慰

Wed Oct 19 2016 14:46:15 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

藝人胡楓(修哥)太太呂詠荷日前因病離世,享年82歲,喪禮尋日下午3點喺紅磡世界殯儀館一樓景仰堂設靈,並於今日舉殯,葬禮以基督教儀式進行。修哥眾好友亦有去靈堂向修嫂作最後道別,但修哥臉有憔悴,接受訪問時亦強忍淚。

▲修哥心形花牌送別愛妻。

堂前前排位置放滿子女及其兒孫嘅花牌,正中央位置則放置修哥嘅白色心形花牌,寫上「詠荷,緣盡今生,來世再續 修」。字裏行間,亦可睇出修哥對太太嘅思念之情有幾深。

▲修哥感謝各位傳媒朋友關心。

攜手相伴59年的愛妻離去,修哥此刻難掩傷痛,接受訪問時不禁哽咽。

佢遺願係低調,唔使做好多嘢,我諗大家都知道,我覺得對她不起,我的心是很不安樂。唯一安樂是看見她離世時是微笑的。雖然大家是依依不捨,但是看見她微笑覺得很安慰。

同時修哥又指太太臨終時所有人都喺身邊,係一種福氣。

我覺得我太太係有福氣,因為全家人,子女﹑媳婦﹑女婿、孫子、曾孫每一個都好孝順。臨走前,全家人佢都見過,而我知道佢好安慰,到佢臨終時,所有人都喺身邊,而到佢最後一口氣時,佢係微笑的。

▲修哥長子胡永康由無綫高層曾醒明陪同下接受訪問。

修哥長子胡永康接受訪問時就代修哥向大家道謝,提起亡母,佢表示媽媽離世時好安祥,而且所有家人亦在場陪伴

▲薛家燕跟羅蘭姐一齊步入靈堂。

同修哥甚為友好嘅薛家燕跟羅蘭姐表示惋惜:

知道修哥都好傷心,他們幾十年夫妻,一路都好恩愛。知道修哥好難過同埋傷心,希望呢段時間佢會易啲過。而早前《一屋老友記》班底拍攝旅遊節目,修哥都有份,但修哥話想陪太太,所以最後都無去到。希望修哥可以節哀順變啦。

▲修哥與太太嘅生活照。

▲呂詠荷係修哥初戀情人。


#胡楓#修哥#太太#呂詠荷#愛妻#出殯#e分鐘

相關文章
2016娛圈八大好人選舉(2)
2016娛圈八大好人選舉(1)
棄工作陪太太渡過最後歲月 胡楓悲痛愛妻病逝
譚詠麟搞笑做大佬
G-1變U-1格鬥會 網民惡搞ViuTV節目

推介文章
汪明荃 不言休
1O1O呈獻:星星美食旅客 -食日本好「西」
老公囝囝溫馨炮製 謝安琪秘錄新歌賀女滿月
星星美食旅客 - 有牛有高潮
真我個性 龐卓欣
1O1O呈獻:星星美食旅客 -亞洲極速車手遇上牛肉超人
千嬅瞞老公着護士服牀戰 丁子高嬲爆離家
1O1O呈獻:星星美食旅客 -拜見壽司之父
電影世界中的香港 檢閱《攻殼機動隊》6大取景位
白只 不一樣的平凡
李錦聯孖助手 買魚撐枱腳
1O1O呈獻:極上VR放題 目黑搵蝦釣
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x