憶亡母喊足半小時 劉松仁:思念…捨不得!

Tue May 02 2017 12:45:33 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

臨近母親節,唔少仔女都希望趁住呢一日,比平時更加善待用心良苦照顧自己嘅媽媽,但所謂「子欲養而親不在」,呢個日子同樣人因父母離世而未能盡孝道,相信劉松仁-松哥有最大感受。

▲松哥同媽媽感情非常好。

松哥媽媽去年年底離世,同媽媽感情非常好嘅松哥傷心不已。臨近母親節,松哥亦再流露思念亡母之情。今晨6點幾,松哥喺微博上載幾張昔日同媽媽一齊嘅生活照,並留言寫住好掛住媽媽,鐵漢柔情嘅松哥更表示喊咗半個鐘。


再看到這張母子圖,勾起無限的回憶…哭了半個多小時…思念…捨不得!媽媽,你在天國可好?別掛念,我們不久將來會再見面的。

松哥:牽著她的手上街,我真的不想放開。

67歲嘅劉松仁係出名嘅孝順仔,平時唔使開工嘅日子,佢必定陪伴媽媽行山或逛街,仲要全程拖到實,事事以媽媽為先,有時行到攰,松哥就會同媽媽坐喺長凳上休息,兩母子望住風景傾足半日!

牽著她的手上街,我真的不想放。近年她身體不太舒服,我陪她做運動,體驗到生命原來每天都在變化。

▲松哥一有時間就會陪媽媽周圍去。

50歲第一次擁抱媽媽 學懂「真孝順」

其實松哥曾經表示,自己以前都係『講孝順』多過『真孝順』,直到40幾50幾歲先識得真孝順。

我從媽媽身上看到生命的意義。一直以來我是『講孝順』多過『真孝順』,到真正懂得孝順的時候,已經很遲很遲了。我第一次擁抱媽媽時,已是四十多五十歲,想不到當時媽媽整個人發抖,而我的反應比她更強烈。

▲愛需要及時。

圖片來源:劉松仁微博

#劉松仁#微博#媽媽#思念#親情#孝順#e分鐘

相關文章
汪阿姐貼舊相懷念 佢哋都做過亞視?
帳戶停權上微博求助 汪明荃被寸:愛國唔好用Facebook
首度出帖回應陳子聰轉院 何超儀:病情已好轉
人生角色 王珞丹
90後孫女一個想法 令80歲婆婆返老還童

推介文章
【孖你做瑜伽】瑜伽幫你輕鬆減壓(下)
愛家的男人 黃浩然
放蛇試明星麵 麥包小儀慘敗 牛雜妹完勝
包無投訴 粉紅餐廳
彈弓吊索健身 蘇慧恩飛天收腰
【余此好味】富貴滋補 葱油涼拌蟲草花
【跟住爸爸食麻神】台灣過江龍麻神 開門七件事
祖藍大讚神秘女歌手 原來係杜麗莎大女
【跟住爸爸食麻神】黃浩教路食乜最好
皮膚又痕又乾 中醫教食無花果
燈影蓮藕 伴香煎北海道帶子皇
新咪神黃文意 VR健身練馬甲線
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x