憶亡母喊足半小時 劉松仁:思念…捨不得!

Tue May 02 2017 12:45:33 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

臨近母親節,唔少仔女都希望趁住呢一日,比平時更加善待用心良苦照顧自己嘅媽媽,但所謂「子欲養而親不在」,呢個日子同樣人因父母離世而未能盡孝道,相信劉松仁-松哥有最大感受。

▲松哥同媽媽感情非常好。

松哥媽媽去年年底離世,同媽媽感情非常好嘅松哥傷心不已。臨近母親節,松哥亦再流露思念亡母之情。今晨6點幾,松哥喺微博上載幾張昔日同媽媽一齊嘅生活照,並留言寫住好掛住媽媽,鐵漢柔情嘅松哥更表示喊咗半個鐘。


再看到這張母子圖,勾起無限的回憶…哭了半個多小時…思念…捨不得!媽媽,你在天國可好?別掛念,我們不久將來會再見面的。

松哥:牽著她的手上街,我真的不想放開。

67歲嘅劉松仁係出名嘅孝順仔,平時唔使開工嘅日子,佢必定陪伴媽媽行山或逛街,仲要全程拖到實,事事以媽媽為先,有時行到攰,松哥就會同媽媽坐喺長凳上休息,兩母子望住風景傾足半日!

牽著她的手上街,我真的不想放。近年她身體不太舒服,我陪她做運動,體驗到生命原來每天都在變化。

▲松哥一有時間就會陪媽媽周圍去。

50歲第一次擁抱媽媽 學懂「真孝順」

其實松哥曾經表示,自己以前都係『講孝順』多過『真孝順』,直到40幾50幾歲先識得真孝順。

我從媽媽身上看到生命的意義。一直以來我是『講孝順』多過『真孝順』,到真正懂得孝順的時候,已經很遲很遲了。我第一次擁抱媽媽時,已是四十多五十歲,想不到當時媽媽整個人發抖,而我的反應比她更強烈。

▲愛需要及時。

圖片來源:劉松仁微博

#劉松仁#微博#媽媽#思念#親情#孝順#e分鐘

相關文章
汪阿姐貼舊相懷念 佢哋都做過亞視?
帳戶停權上微博求助 汪明荃被寸:愛國唔好用Facebook
首度出帖回應陳子聰轉院 何超儀:病情已好轉
人生角色 王珞丹
90後孫女一個想法 令80歲婆婆返老還童

推介文章
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
我們的時光 Twins
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x