撐阿詩演唱會夠氣氛 阿澤:最震撼人心的一個

Mon Oct 10 2016 12:44:48 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

千辛萬苦先拎到紅館期嘅何韻詩,其《Dear Friend》演唱會已經完成咗3場,今晚就會上演最後一場,除咗阿詩自己好有感觸之外,被阿詩笑稱為「Goo Music intern 攝影師」巳嘅杜汶澤亦有感而發,大讚阿詩演唱會係「看過的演唱會氣氛最好、最震撼人心的一個」,甚至喺演唱會中感受到一種「鄰里」之心。

▲早前阿澤去信「應徵」做何韻詩演唱會攝影師,最終獲任用。

一連三日都喺會場擔任大會攝影師嘅阿澤,喺FB分享連日嚟嘅感受,佢讚揚何韻詩演唱會係「看過的演唱會氣氛最好、最震撼人心的一個」,當中亦冇「沒有政治綁架,只有藝術成就。」,又認為「每晚都感動了萬餘個香港人。」。

▲觀眾自行亮觀手機電筒,令漆黑瞬間變成星海。

大部份歌手開演唱會例必有一大棚花牌,但何韻詩早喺FB呼籲盡量唔好送花牌,又響應環保叫觀眾唔好帶螢光棒,難怪阿澤入到後台覺得以往演唱會形成鮮明對比;又認為就算冇咗一班「偽人」,依然有一班「親朋摯友」撐場。

▲功利主義下,不計利益嘅人又有幾多?

最令阿澤欣賞嘅係,香港依然有紅磡體育館呢個唔係利字當頭嘅舞臺,希望透過鏡頭紀錄低每一刻,俾大家知道「世上不只得榮辱,還有一種東西叫鄰里」。

▲入得場就係支持何韻詩。

雖然政治因素令何韻詩喺各方面出現不少制肘,但勝在仍然有欣賞佢同支持佢嘅人,令佢以喺黑暗之中找到光芒,如同佢喺演唱會所講:「呢度睇落黑色一片,但其實當中收埋好多希望。」

圖片來源:杜汶澤FACEBOOK

#杜汶澤#何韻詩#演唱會#dearfriend#氣氛#最震撼人心的一個#e分鐘#TakeItE時

相關文章
《警訊》加插惡搞元素 杜汶澤、鄭中基寸爆:睇唔落
唱《海闊天空》就有民主? 杜汶澤實測:戇X
另類隱世歌手? 杜汶澤獨特歌聲老是常出現
劣食臭海膽入院 杜汶澤賤價做食騷
寄語鄭中基唔好放棄音樂 阿澤:佢肯再唱會令好多人開心

推介文章
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
豪宅同居年半 譚凱琪有米男友求婚成功
當張繼聰係菩薩 Bob:抵佢溝到謝安琪
唐詩詠狠斬2年情 踢洪永城7宗罪
專屬情人 林文龍
撬林耀聲牆腳 方力申暗溝張沛樂
科技融入生活 體驗空間美學
同時溝兩港男 陳展鵬新女友雜食
楊明 把握時機
1O1O呈獻:星星美食旅客 -東京中華料理之最高
聯名買將軍澳樓 蕭正楠黃翠如同居試婚
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x