【放假去High Tea 】歎日本第一厚燒班戟

Sun Sep 16 2018 16:00:00 GMT+0800 (香港標準時間)

撰文︰美食旅客

又有一間於日本獲奬無數的日式甜品店到香港開店!雪之下來頭不少,於東京、京都及大阪擁有7間分店,以奢華班戟及日式刨冰聞名。曾經獲日本第一食評網Tabelog評為最佳甜品店,又贏得富士電視台的日本最佳班戟第一位。

香港分店所有食材都由日本入口,嚴選零化學物和不含農藥的上乘食材,食得安心。

招牌一定係厚4cm的厚燒班戟!用來自廣島的雞蛋及日本牧場牛奶製作,除了原味另有4款味道選擇如橘子蜂蜜、抹茶、特濃朱古力、冰島藍莓,還有不定期推出、加入時令鮮果製成的期間限定。

所有班戟即叫即做,一個大約要用上15分鐘,上枱時熱辣冒煙蛋香四溢。

除了班戟另一賣點就是日式刨冰,只選用從日本農場直送的時令生果製作糠漿及刨冰,加上日本低鈣和低鎂離子含量的天然「軟水」製作,口感寧舎滑溜。刨冰有7款味道,有最受歡迎的宇治抹茶、日式咖啡、生黑糖、士多啤梨牛奶、冰島藍莓及日本生薑味。

不好甜點的亦有鹹點供應。必食推介有厚身的厚燒玉子三文治,蛋香四溢且軟綿。法式西多士及薯仔沙律雞蛋三文治同樣人氣。


雪之下
地址:銅鑼灣希雲街1-5號
電話:3460 3989
營業時間:1pm-11pm


#美食旅客#gourmettravellerhk#飲食#雪之下#厚燒班戟#日本最佳甜品店#刨冰#Tabelog#最佳班戟第一位#yukinosita#影片

相關文章
觀塘黑白紅皺皮腸粉 點樣配搭都咁正!
去中環搭上豪華列車 嘆杯冰涼日式Highball
Let's Party 全球首個Be a Convivialist開動以cocktails會友
最後2天! 免費朝聖YSL限定店 有得玩有得試新妝
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 

推介文章
【自爆隨時嫁得】扁嘴打電話 泳兒搵唔到男友?
公司由創業板轉主板 黎姿:好掛住演戲 回顧愛美神經典作品
陳凱琳囝囝Rafael好可愛 鄭嘉穎:自己個BB最得意
【忽傳婚變】吳若希:唔妥老公好耐 老公Alex愁爆扯煙?
【靚衫X香水】名模陳嘉容:美麗係色香味俱全
【曾當街激咀剝裙】34歲戴夢夢拍拖變低調 情人節前夕出街唔帶Ricky
【超級筍盤】家族身家過百億 馬桂烽買新衫孖黃心美過情人節
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 
【結婚18年】 呂良偉拖太太買新年禮物 好有熱戀Feel
【糖冬瓜食到厭?】跟莊端兒整賀年桔仔馬卡龍
周柏豪似大細路 老婆做跟得夫人陪整頭
【麥玲玲2019豬年財運攻略】豬蛇猴虎小心投資 屋中間放水種植物利財運
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x