【放假去High Tea】 Tea Buffet食初秋最當造時令菜

Fri Oct 05 2018 14:30:00 GMT+0800

撰文︰朱朱朱 攝影︰相關機構

【放假去High Tea】 Tea Buffet食初秋最當造時令菜

可謂相當有誠意的Tea Buffet,以秋天當造時令食材例如杮、梨、日本產栗子、紅芋、薩摩芋、秋刀魚等等做出各種鹹甜點。甚至連蛇羹都玩埋!$300有找,酒店級,仲有邊間可以同佢鬥抵食?

柿子奶凍、柿子香橙方塊

杮餅食得多,新鮮杮造成的甜品你又試過未?奶凍以日本3.6牛乳做成Panna Cotta,頂層再加完熟的新鮮杮粒粒。而香橙方塊則以杮及橙製成啫喱,加以中層的橙mousse,相當鮮甜。

焦糖香梨朱古力蛋糕

面頭是以糖水燴過的梨,配合牛油朱古力蛋糕,還有以新鮮蛋白造成的蛋白霜,甜而不膩。

香芒栗子手指馬卡龍

用法國栗子蓉、菲律賓呂宋芒果粒造成手指形狀的馬卡龍,加上面頭的法食用花,感覺高貴。

栗蓉雪山多士

最過癮是以茶餐廳的西多士,加上法國栗子造成的栗子蓉塔,一座雪山即完成!

照燒秋刀魚、太史三絲蛇羹

秋天產的秋刀魚最肥美!簡單的用日本醬汁照燒即可!而蛇羹亦相當真材實料:蛇絲、豬肉絲、雞絲三絲比例恰到好處,配合鮮菇、木耳、陳皮等,成功去腥提鮮。

薩摩芋照燒雞卷

現時日本最時令的薩摩芋,外層是燒得香脆的雞卷。

「食慾之秋」下午茶自助餐
地址:旺角太子道西193號帝京酒店2樓花月庭
查詢:2622 6154
日期:6/10-1/1/2019 (逢星期六、日及公眾假期)
價錢:成人$265、小童$185


#美食旅客#飲食#gourmettravellerhk#放假tea#hightea#afternoontea#帝京酒店#teabuffet#下午茶自助餐#食慾之秋#秋季時令

相關文章
本地玩:返工系列 坐辦公室椅鬥上進
醉街佳 : 酒吧萬聖派對 醉嚟搞乜鬼
型男打孖進駐半島高空 精緻美味加倍離地
余此好味 簡易粟米斑塊
煩睇字 柚子圍

推介文章
【好幸福啊】生7磅B仔即餵人奶 Coffee:太多奶,源源不盡
李連杰自爆拍戲險死 從高台下墮致大小便失禁
菊梓喬唔怕肥 周街飲奶茶食蛋撻
倫敦得奬日本餐廳 ZUMA大翻新好鬼Chill
唔剃鬚頭髮蓬 余德丞呢個look見過未?
【見胸先見人】鄧月平買C級nude bra 啱唔啱戴先?
【喊到這世界邊端】陳貝兒:我依家仲係單身