曾被學生要求贊助iPad 王迪詩:12件貨品等住我俾錢

Fri Mar 24 2017 15:42:57 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

呢個世代,唔通真係「幫你免費宣傳」就真係乜都得?樹仁大學學生尋求小食店贊助後「甩底」,引起網民猛烈評批,連小食店店主個女都怒插,話佢哋辜負別人信任。呢啲事未必都經常發生,但作家王迪詩喺FB表示「類似事件我遇過不知多少次」,仲附上一張「贊助清單」,成12件貨品,加加埋埋都幾萬蚊,王迪詩直言:「令我大開眼界!」

▲王迪詩都話大開眼界。

王迪詩喺其facebook專頁發文,指不時收到大學組織邀請約出席晚宴。有時未必能夠出席,但為表心意都會免費贈書予同學。但王迪詩指,有學生提出反建議,認為佢贊助以下呢啲產品,好過佢贈書,於是傳來一列清單,希望佢喺各項物品中,選擇若干贊助。而電郵內文的確提及「我們認為其他贊助形式更好,例如贊助抽獎禮品(We all agree that other forms of sponsorships would be more suitable for us, such as lucky draw gifts)」

有次一位同學回覆,她跟同學們商議後認為由我贊助書以外的禮物更合適……

▲又嚟無限商機?

好喇,贊助的話贊助咩先?一睇真係當堂嚇一跳,因為每樣嘢都價值不菲,各項目由$580至$3,888不等,包括iPad Air、液晶電視機、耳機、單門雪櫃及海洋公園全年入場證等。除此之外,王迪詩更指,對方表示可以喺活動幫手宣傳書籍,表示真係多謝晒呀!

▲王迪詩強調未必人人如是。

王迪詩認為,贈書係心意,自己亦曾應對方要求,多贈100本書,仲要自己出錢請人去倉拎。王迪詩又強調,不是所有大學生皆如此,同時佢亦寄語一眾大學生,「想靠自己的力量去出人頭地,最重要不是才華,而是責任心」。

來源:王迪詩

#王迪詩#贊助#商機#學生#e分鐘

相關文章
搵中小企贊助 何韻詩個唱一日有百單位報名
試裙要先俾按金 事主朋友:唔啱竟然冇得退變焗買
為追巴士搵命博? 小學生亡命衝馬路險車死
港大又現變態欺凌 男學生陽具連環鞭打同學頭
無視學生求救訊號? 壓力作業被讚「畫得好靚」

推介文章
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
我們的時光 Twins
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x