校長涉恐嚇自閉學生 家長:點解要反屈小孩講大話?

Thu Mar 23 2017 17:32:10 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

養兒一百歲,長憂九十九。每個家長都擔心子女成長,尤其仔女有疾病,更加擔心佢哋喺學生嘅生活。最近有位匿名家長喺網上求助,指稱患有自閉症嘅兒子被同學打,但老師、社工、甚至校長都視而不見,唔肯幫受害學生,而該家長更表示,校長恐嚇佢個仔:「俾我知你屈同學打你,我唔會放過你!」本刊就事件致電該學校,但對方未有作出評論,截稿時亦未有回覆。

不滿一)老師不受理

該家長表示,兒子自小一開始已經常被欺凌,身上亦有明顯傷痕,但老師經常以「只靠單一面講好難相信事實」,仲叫佢要「原諒別人」。今次兒子被一位「經常聲稱要殺死佢」嘅同學用拳頭打肚,但老師依然未有理會,更指「表示未發生的事不可以處理」,叫家長「不要過份擔心」。

▲有一次容忍,就有第二次、第三次。

不滿二)老師呼喝「證人」,指稱對方唔好亂講嘢

家長其後表示,搵到一位證人,係佢個仔嘅同學,呢位同學好清楚講出事發經過,但老師竟然「好惡叫同學諗清楚先好講,仲趕走唯一可以做證嘅同學走」。

▲老師同樣有責任處理事件。

不滿三)校長唔相信,仲恐嚇受害者

家長覺得事態嚴重,於是入校長室理論,但校長表示「呢件事無人睇到」、「無可能信我小朋友」,仲「迫佢原諒人,話打佢嘅小朋友同佢玩,叫我個仔唔好將玩當打離(嚟)嚇媽媽。」及後,該家長私下問兒子詳情,其子表示係對方埋嚟打佢,入校長室時喊到冇人理佢,仲俾校長恐嚇:「如果俾我知你屈同學打你,我唔會放過你!」

▲家長不明點解要反屈小朋友講大話。

不滿四)社工反批學生表達能力差

家長表示,學校已聯絡社工跟進,但社工未有接納對方證供,更反指其兒子表達能力差。


我必須要學校俾返交代我,我唔可以接受點解學校要反屈我個仔講大話?社工話:你小孩表達能力差,我地唔明白佢想點?我話:打人小孩係警局已承認有打我個仔。社工話:有咩證明?

▲家長不滿社工不受理。

▲家長表示唔能夠容忍學校有欺凌事件。

該家長表示已報警求助,但警察表示「10歲以下犯事都告唔到」。事後,家長已聯絡涉打自己兒子嘅同學,對方亦承認打人行為,證明自己「個仔無講大話,無屈人」。其家長亦再三強調,已經唔想追究打唔打人問題,而係學校點解處理得咁差,點解要屈小朋友講大話。


作為媽媽嘅我,我只知道我需要保護已經受傷嘅孩子....

▲有網民已徵求家長同意,列出該學校名稱。

來源:家長 Secrets

#家長#自閉#兒童#欺凌#校長#老師#恐嚇#打人#e分鐘

相關文章
出通告呼籲家長罷睇 小學:神不喜悅同性戀
何雁詩入行8年 「父母冇諗過我仲生存緊」
誤帶仔女睇三級又冇得退飛 戲院經理完美拆解糾紛
似足怪獸家長 呂慧儀江美儀演技網民勁讚
唔俾阿仔鍾意Elsa 楊千嬅認錯:還是忠於他的選擇

推介文章
我們的時光 Twins
狠飛太極Ricky 戴夢夢澳門攬佬
舌戰7女星談情說性 黃浩被阿嬌KO
一個人  湯寶如
玩交友App識男仔 麥明詩約俊男high tea
翻新暫別街坊六星期 公和荳品:凡事向好方面看
洗米華大仔周柏豪:同爸爸溝通唔係太多
《警訊》被插拍得浮誇 堅哥反擊:咁係咪佢自己好醒呀?
陳自瑤怨老公少返屋企瞓 王浩信婚姻現暗湧
【挑辣星極辣挑戰賽】到底辣王辣后誰屬?
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x