梅艷芳53歲生忌 何韻詩台上含淚感激恩師

Tue Oct 11 2016 12:05:00 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

尋晚係何韻詩《Dear Friend》演唱會尾場,佢特別感觸,因為同一日亦係佢恩師梅姐梅艷芳嘅53歲生忌。當何韻詩演唱完《如無意外》嘅時候,佢望向天講:「今日係……生日快樂,因為呢個人所以我踏入呢片咁神奇嘅地方,呢個我行咗好耐嘅地方,今年係第20年嘅地方,畀咗好多回憶我,亦喺我嘅音樂中紀錄咗好多我嘅成長」,講講下仲忍唔住眼泛淚光,場面感人。

何韻詩亦分享《如無意外》對佢嘅特別意義:「啱啱呢首歌……係10年前佢啱啱離開嘅時候我寫俾佢嘅一首歌,係我對佢一個小小嘅致敬,佢嘅離開亦都留低少少嘢俾我,佢離開嘅時候我啱啱攞到個盒,我覺得入面係幾深幾重嘅,亦帶住一啲黑暗,呢啲黑暗令我曾經迷惘、迷失過,最後發現盒中裝住嘅嘢係對我之外,亦係對呢個地方嘅一個禮物。」

▲何韻詩向恩師梅艷芳致敬,感激佢帶自己入行。

雖然何韻詩冇明確提到梅艷芳個名,但其實佢一向都會喺演唱會中向恩師表達感激之情。今次演唱會encore時,佢亦再次以歌向恩師致敬:「今日係一個特別日子,每次提到呢個人我啲情感就湧上嚟,我覺得我大個女咗,呢首歌特別送俾佢。」

對於何韻詩嚟講,梅艷芳可以話對佢影響甚大。由被梅姐嘅歌藝同舞台魅力吸引;參加梅姐擔任評審嘅1996年新秀比賽、從偶像手中拎下冠軍;到成為佢唯一嘅女徒弟,何韻詩同恩師經歷過嘅實在好多。或者正如何韻詩話齋,佢今日已經「大個女咗」,而佢嘅成長,可能就係佢送俾恩師最好嘅禮物。

▲梅姐嘅笑容,相信會永遠留喺每個愛佢嘅人嘅心中。

▲梅艷芳同何韻詩嘅當年合照。

▲梅姐2000年嘅生日派對入面,何韻詩唱新歌預祝師父生日。

圖片來源:Angelfire、yoyo cheung、NC Kinki

#梅艷芳#何韻詩#演唱會#師徒情#當年回憶#TakeItE時#即時

相關文章
5大經典 女扮男裝女藝人
蔡一傑出浴 憑歌寄意念梅姐
26年前經典群星大合唱 憑歌寄意勉勵港人:This is our home
專欄:視覺暫留(Zzz)
梅艷芳逝世12週年 重溫演唱會感人一刻

推介文章
【跟住爸爸食燕窩】唔使一嚿水 燕窩食滿咀
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x