母女逼阿爸棄掉珍藏模型 網民怒斥:一啲尊重都冇

Thu Jul 06 2017 18:00:22 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

坊間有句說話:「男人愛高達,女人唔明白」,原來係真㗎!早前日本電視台一個專幫觀眾扔掉不必要嘅物品節目《今日で捨てましょう!》,當中受訪爸爸被妻女強烈要求棄掉珍藏多年嘅高達模型,結果惹起網民抨擊,反指妻女太過份,唔尊重丈夫。

▲要爸爸親手掉心愛東西當然唔肯。

話說呢位受訪爸爸係一位高達迷,家中收藏唔少SD高達模型,但其妻一直不滿老公嘅珍藏阻地方,於是上節目求助。爸爸當然唔捨得掉珍藏,但老婆唔明呢份情意結,更拋出一句難聽說話:「死了之後就會變成普通垃圾」,而囡囡似乎知道爸爸感受,就叫佢低價賣返出去。

▲爸爸承受好大壓力,最後迫不得已。

爸爸聽完係點?只能無奈表示:「那就讓我到死前都擁有這些模型吧。」其實受訪爸爸表示,一直希望有個仔,等佢大個咗一齊玩高達,只不過妻子唔明白呢份情趣,堅持要老公「拋棄」珍藏。最後爸爸喺壓力低下只好棄掉一盒重覆嘅高達。

▲男人心聲,女人識條........

網民認為妻子和女兒有欠尊重,竟連少少興趣都唔可以擁有,又指女人買衫買化妝品其實都係相同道理,係雙重標準。其實唔少人都鍾意儲模型,大不了可以租迷你倉,又唔使去到呢個威迫地步嘅。


#高達#母女#尊重#爸爸#熱話

相關文章
高達斌搵到澳門大亨支持 參選九東
【行李門事件】高達斌指職員決定拎行李:或者個職員係特首Fan屎呢!
旺角母女檔震胸爭地盤 霸氣黃老太:嚟X我呀!
驚見8呎長蛇王過馬路 事主拒輾過獲網民讚尊重生命
流浪狗慘遭飛車黨撞開 毛孩守護者怒斥司機罔顧動物生命

推介文章
【跟住爸爸食燕窩】唔使一嚿水 燕窩食滿咀
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x