清洗生果你要知

Wed Jun 20 2018 18:45:00 GMT+0800

撰文︰美食旅客

呢排天氣咁熱,相信大家都會買的生果返屋企食,不過大家又有無諗過如果洗得唔乾淨既話,就會係不知不覺間好多農藥落肚呢?原來市面上有唔少蔬果都含有大量殘餘農藥,長期食用可能會影響我地既健康。

對於點樣清洗蔬果,坊間都有唔少方法,例如係用水喉水沖洗下,又或者用鹽水浸泡。除左呢兩個方法,市面上亦有一的產品係用黎俾大家清洗蔬果,當中包括有天然茶籽粉,可以清洗蔬果的洗潔精以及一種鹼性電解離子水。

今次我地就想測試一下用邊種方法可以洗得最乾淨同埋最方便,我地簡左車厘茄黎做測試,因為佢既表皮最薄,測試效果會比較明顯。首先我地會用最原始既方法,就係用清水沖洗同浸泡。另外我地會用一種可以清洗蔬果既洗潔精同埋鹼性電解離子水試下洗。

我地睇到用清水浸泡既效果就唔係好明顯,同埋可能要多點時間先浸得乾淨。

而用清洗蔬果既洗潔精可能需要用較多水,因為唧少少落去的蔬果度都產生好多泡。捽乾淨之後都要沖幾次水表面先至無曬既泡。

而當我地用鹼性電解離子水噴灑落的生果到就會見到係生果表面會有一的有色液體流出黎,呢的有色既液體就係一的殘餘農藥。相比之下,用呢種離子水黎清洗感覺上會洗得比較乾淨,同埋唔需要用太多水,食起上黎都安心的。

這種鹼性電解離子水係黎自日本Eplan公司既專利發明,透過獨特的電解專利技術,張純水提升至驚人的PH 12.5,唔需要浸泡或者用大量水去沖洗,就能夠同時殺死蔬果表面細菌、寄生蟲及分解殘餘農作化合物如化肥、殺蟲劑。 E-Wash標榜無任何腐蝕性,亦都無任何添加及有害既化學物。呢種零污染超強清潔劑仲唔會影響到水源同生態環境,仲可以節約用水,夠曬環保。

除左可以有效去除蔬菜表面的農藥外,仲係一種特強而無毒,無腐蝕性的殺菌劑,可以有效殺死大腸桿菌、沙門士菌、肺炎菌等細菌。

清潔劑(Detergent)小知識
市面上絕大部分既清潔劑都係含有Detergent既化學品(致癌化學物:1,4-二氧六環(1,4-dioxane),一般既洗手液同蔬菜洗淨液只要起泡泡的話都可能含有Detergent成份,用呢一類既產品可能唔能夠徹底殺菌,只會把細菌沖走,所以要好長時間同埋用好多水先可以洗得乾淨。



#美食旅客#健康#影片#生果#農藥#鹼性電解離子水

相關文章
免費體驗 高科技加感官 假裝去蘇格蘭飲威士忌
精品化靚牛配美酒 食盡刁鑽品種部位
Sake Fix 期間限定 抵飲By Glass十四代
名牌香水、彩妝 開倉價$95有交易!
《美食旅客》送你【翠亨邨賀歲年糕】

推介文章
張智霖Chok住行街似catwalk
【買名牌古董袋,一定會有使用風險!】
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
秘魯暖男為愛來港 親民價推廣家鄉菜
【仲有幾多單?】黃子恆三度撩35E迪子開房 無綫誓掟入雪櫃
【食女食出禍】內地女粉絲爆有四個月BB 黃子恆:一定會負責任
【到底有無生B?】 張栢芝蒲頭包上頸 胞弟張豪龍現身康樂園舉V
【最索星二代】Hilary同媽咪上山詩鈉行街 似姊妹多過母女
【小心女友扭耳仔】歌手曾若華嗒糖扭腰 林德信開門又擔遮
【70年代港姐季軍】美魔女關淑芬 妙法凍齡騷長腿
【前夫謝霆鋒封嘴】驚傳張栢芝 為65歲新加坡富豪誕慈姑椗
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x