為求更薄去到盡 iPhone 7棄用傳統耳機插

Tue Dec 01 2015 12:00:48 GMT+0800 (台北標準時間)

撰文:周群雄

手機要薄,先至有噱頭有賣點,即使因為太薄易拗彎機身都無所謂,最緊要有人討論先至是好事。不過,受制於機身硬件厚度,例如充電池、屏幕同耳機插頭,始終都好難突破最薄吋數。為求更薄,傳聞Apple下一代iPhone──iPhone 7,將會飛走3.5mm耳機插頭,轉而用lightning插頭接駁耳機,以求薄多1mm!

要加轉換插

其實講到尾手機太薄不一定好,因為手同機身的接觸點減少,拎上手未必夠穩陣。而且用Lightning插頭取代3.5mm插頭,解決方法之一是轉用藍牙耳機,但音質易受干擾;其二就是在手機同耳機之間裝多個數碼/類比轉換器先聽到歌,雖然都可以做到好細,但始終要袋多件配件出街,麻煩好多!好在暫時棄用傳統耳機插頭都只是傳聞,慳得1mm但要犧牲方便程度,就梗係方便優先啦。

來源: www.macotakara.jp/blog/rumor/entry-28639.html

#Apple#iPhone7#iPhone6s#smartphone#科技

相關文章
果迷排通宵為免費耳機 網上開賣12分鐘已售罄
真打定造假? 火爆男豪買廿部iPhone即場打爆
嬌俏嗲聲冧網民 舒淇二創PPAP
第六間Apple Store開幕 迫爆apm排長龍
黑色終於返嚟喇! iPhone「7」大重點位

推介文章
【挑辣星極辣挑戰賽】到底辣王辣后誰屬?
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
豪宅同居年半 譚凱琪有米男友求婚成功
當張繼聰係菩薩 Bob:抵佢溝到謝安琪
唐詩詠狠斬2年情 踢洪永城7宗罪
專屬情人 林文龍
撬林耀聲牆腳 方力申暗溝張沛樂
科技融入生活 體驗空間美學
同時溝兩港男 陳展鵬新女友雜食
楊明 把握時機
1O1O呈獻:星星美食旅客 -東京中華料理之最高
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x