為求更薄去到盡 iPhone 7棄用傳統耳機插

Tue Dec 01 2015 12:00:48 GMT+0800 (台北標準時間)

撰文:周群雄

手機要薄,先至有噱頭有賣點,即使因為太薄易拗彎機身都無所謂,最緊要有人討論先至是好事。不過,受制於機身硬件厚度,例如充電池、屏幕同耳機插頭,始終都好難突破最薄吋數。為求更薄,傳聞Apple下一代iPhone──iPhone 7,將會飛走3.5mm耳機插頭,轉而用lightning插頭接駁耳機,以求薄多1mm!

要加轉換插

其實講到尾手機太薄不一定好,因為手同機身的接觸點減少,拎上手未必夠穩陣。而且用Lightning插頭取代3.5mm插頭,解決方法之一是轉用藍牙耳機,但音質易受干擾;其二就是在手機同耳機之間裝多個數碼/類比轉換器先聽到歌,雖然都可以做到好細,但始終要袋多件配件出街,麻煩好多!好在暫時棄用傳統耳機插頭都只是傳聞,慳得1mm但要犧牲方便程度,就梗係方便優先啦。

來源: www.macotakara.jp/blog/rumor/entry-28639.html

#Apple#iPhone7#iPhone6s#smartphone#科技

相關文章
果迷排通宵為免費耳機 網上開賣12分鐘已售罄
真打定造假? 火爆男豪買廿部iPhone即場打爆
嬌俏嗲聲冧網民 舒淇二創PPAP
第六間Apple Store開幕 迫爆apm排長龍
黑色終於返嚟喇! iPhone「7」大重點位

推介文章
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
【孖你做瑜伽】 搵個partner幫你輕鬆拉筋
【跟住爸爸食燕窩】唔使一嚿水 燕窩食滿咀
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x