無綫40年矚目配角 李國麟:我職責就係去做綠葉

Sun Oct 16 2016 20:40:08 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

鮮花雖美,都需要綠葉嘅襯托。喺電視圈入面,李國麟就係一個綠葉配角。佢最近接受媒體訪問,分享自己喺TVB40年嘅經歷,得出電視界現況是「一潭死水」。走得嘅已經走咗,剩低唔想走同無路可走兩類人。

▲李國麟嘅演技,相信冇人質疑。

你可能唔識李國麟,但佢做過嘅配角你一定有印象,好似《宮心計》嘅馬元贄、《男親女愛》嘅鮑一柱。呢啲你都睇過。訪問中被問到來來去去都係男配角,會甘心嗎?李國麟就話:「演員其實是一個好被動的角色,老闆、監製找你去做一個角色,他不需要你的同意,況且,都唔到你去爭取。」又提及當年王維基嘅出現,對電視界係一個希望,可惜最後不獲發牌,電視圈又變回「一潭死水」嘅局面。

▲40年,現配角嘅角色居多。

拍劇40年嚟,三次獲提名萬千星輝頒獎典禮的最佳男配角,但全部輸晒。李國麟反而睇得開:「點解會有呢啲獎呢?個人認為對藝人價值提升,我哋嘅職責就係去做綠葉,從來冇諗過會有得獎,黎耀祥係個異數。」其實李國麟都應該可以得到一個獎嚟肯定佢40年來嘅努力,因為佢仍堅持走演員嚟條路。

▲依家佢有份參與舞台劇《偶然.徐志摩》。

▲李國麟年青時,個樣都唔差。

圖片來源:Tvb.com

#李國麟#無綫#配角#一潭死水#最佳男配角#TakeItE時#即時#熱話

相關文章
北上拍劇做主角 李國麟:係TVB唔預我之嘛
拍劇開價貴過楊怡 陳法拉𢱑撈無綫被拒
「兜巴信」變「剝衫王」 王浩信:好辛苦完全唔Enjoy!
外國人亂入鏡頭玩掃把 重溫無綫爆笑追風片段
傳新劇擔正男一 何廣沛:起碼要三五七年

推介文章
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
我們的時光 Twins
狠飛太極Ricky 戴夢夢澳門攬佬
舌戰7女星談情說性 黃浩被阿嬌KO
一個人  湯寶如
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x