米芝蓮一星店期間限定 雞白湯底拉麵

Fri Aug 24 2018 16:00:00 GMT+0800 (香港標準時間)

撰文︰美食旅客

拉麵「Tsuta蔦」於2015年成為全球首間榮獲日本米芝蓮指南的拉麵店,其拉麵以傳統工法結合西方料理元素,當中就曾推出松露口味的湯底。

位於銅鑼灣登龍街及尖沙咀海港城的全球首間米芝蓮一星日本拉麵店Tsuta 蔦,自開張以來就常常大排長龍,近日更推出了一款新口味,就是期間限定的雞白湯底照燒雞拉麵。

全新推出的雞白湯底以頂級食材製作,湯底用了大量雞骨和雞腳精製熬煮5小時,當中包含豐富骨膠原,雞白濃湯加上大西師傳的秘製醬油,令口感更濃郁。香醇雞湯亦配上新鮮沙律菜、洋蔥、栗米,令濃厚的湯底更添清新口感。麵質相當滑身,把濃湯底充分吸收,讓客人可細味雞白湯頭的精華。而隨上厚切照燒雞件亦肉質細嫩,比傳統拉麵上的叉燒有更不同的口感。

而最特別的是拉麵亦採用了原隻不切開的味玉蛋,當大家食用時才自己掐開,金黃色的流心蛋黃口味獨特,值得一試。

限了原味外,另外亦有辛辣雞白湯底可供選擇。湯底和辣醬都相當醒胃,此店更為怕太辣的顧客特設了一小碟茄膏,配上茄膏進食可以中和湯底的辣度,食法相當有創意。

店內的吧台式座位設計可以令大家欣賞到職人的做麵過程,一睹米芝蓮一星日本拉麵的製作工序。


Tsuta蔦

地址:銅鑼灣登龍街18號V-Point 地下2號舖
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G111號舖

電話:3188 2639


#美食旅客#Tsuta蔦#拉麵#米芝蓮#影片

相關文章
觀塘黑白紅皺皮腸粉 點樣配搭都咁正!
去中環搭上豪華列車 嘆杯冰涼日式Highball
Let's Party 全球首個Be a Convivialist開動以cocktails會友
最後2天! 免費朝聖YSL限定店 有得玩有得試新妝
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 

推介文章
【自爆隨時嫁得】扁嘴打電話 泳兒搵唔到男友?
公司由創業板轉主板 黎姿:好掛住演戲 回顧愛美神經典作品
陳凱琳囝囝Rafael好可愛 鄭嘉穎:自己個BB最得意
【忽傳婚變】吳若希:唔妥老公好耐 老公Alex愁爆扯煙?
【靚衫X香水】名模陳嘉容:美麗係色香味俱全
【曾當街激咀剝裙】34歲戴夢夢拍拖變低調 情人節前夕出街唔帶Ricky
【超級筍盤】家族身家過百億 馬桂烽買新衫孖黃心美過情人節
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 
【結婚18年】 呂良偉拖太太買新年禮物 好有熱戀Feel
【糖冬瓜食到厭?】跟莊端兒整賀年桔仔馬卡龍
周柏豪似大細路 老婆做跟得夫人陪整頭
【麥玲玲2019豬年財運攻略】豬蛇猴虎小心投資 屋中間放水種植物利財運
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x