素顏演出令批評者感動落淚 鄭秀文:美?留待唱歌舞台吧

Wed Feb 22 2017 16:43:13 GMT+0800 (中國標準時間)

演員最滿足,唔只係自己套戲有好收視,觀眾嘅讚賞同樣係好重要,甚至可以令演員有動力愈做愈好,最近鄭秀文充分感受到呢種感覺,事關佢最近喺FB表示,因為自己演出嘅部份能夠令一位觀眾由憎佢轉化為感動甚至落淚,令佢覺得要打動人心,唔係靠化妝,而係靠演技。

▲Sammi表示批評者由嘲笑到落淚,令佢明白真心演出可以打動人心。

尋日鄭秀文表示,趁有空檔入場睇自己有份主演、上個星期先上映嘅《合約男女》。Sammi指,坐喺佢前面有兩位年約40歲嘅觀眾,一路傾偈一路睇戲,笑劇情之餘,更批評有份主演嘅鄭秀文身材同皮膚,甚為滋擾,但Sammi因為唔想錯過劇情而未有理會。

直到劇情開始進入文戲核心,兩位女士終於停止對話兼冇再批評Sammi,其後去到高潮位,Sammi更留意到其中一位女士竟然拎起紙巾抹眼淚,佢形容當時嗰幕,佢係素顏上陣,仲要喊到眼睛全腫、面色蒼白、虛脫,因為呢一幕令觀眾流淚,令Sammi認為呢種演繹係「徹底真實和有血有肉」,從而令佢明白,原來豁出去不計較以真面目去演出,先至可以深打動觀眾。

化妝?美?還是留待唱歌的舞台吧!作為演員死守著美麗,只會狹窄自己,我知道,如果我想當一個有進步有空間開發的演員,呈現真實血肉和誠實面對自己的年齡和面容,是非常重要的一步……作為演員,要能打動人心的,並不是胭脂水粉或無瑕容貌。這部電影,令我更勇敢。赤誠。 ☺️❤️

▲網民讚Sammi喺《合約男女》做得好好。

網民都喺post下留言,讚揚Sammi喺劇中嘅演出非常專業,認為偶像歌手拋開外貌嘅堅持係一大關口,更表示戲中呢一幕演繹得真摯感人,大讚Sammi 演技日趨成熟。

圖片來源:鄭秀文

#鄭秀文#合約男女#感動#素顏#落淚#演員#e分鐘

相關文章
e衫評 胡定欣唔協調 鄭秀文潮到盡
傳鄭秀文楊千嬅參加《歌手》 兩大天后邊個贏面高啲?
讚克勤有男人味 Sammi:愈老愈好睇
Sammi、Joey、千嬅都撐! 台灣人氣手工拌麵
潮跟Sammi、Sa、嬌、Joey戴黑超

推介文章
談談情 說說性 董敏莉
LEGO首創VR過山車 今日有得玩
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x