素顏演出令批評者感動落淚 鄭秀文:美?留待唱歌舞台吧

Wed Feb 22 2017 16:43:13 GMT+0800 (中國標準時間)

演員最滿足,唔只係自己套戲有好收視,觀眾嘅讚賞同樣係好重要,甚至可以令演員有動力愈做愈好,最近鄭秀文充分感受到呢種感覺,事關佢最近喺FB表示,因為自己演出嘅部份能夠令一位觀眾由憎佢轉化為感動甚至落淚,令佢覺得要打動人心,唔係靠化妝,而係靠演技。

▲Sammi表示批評者由嘲笑到落淚,令佢明白真心演出可以打動人心。

尋日鄭秀文表示,趁有空檔入場睇自己有份主演、上個星期先上映嘅《合約男女》。Sammi指,坐喺佢前面有兩位年約40歲嘅觀眾,一路傾偈一路睇戲,笑劇情之餘,更批評有份主演嘅鄭秀文身材同皮膚,甚為滋擾,但Sammi因為唔想錯過劇情而未有理會。

直到劇情開始進入文戲核心,兩位女士終於停止對話兼冇再批評Sammi,其後去到高潮位,Sammi更留意到其中一位女士竟然拎起紙巾抹眼淚,佢形容當時嗰幕,佢係素顏上陣,仲要喊到眼睛全腫、面色蒼白、虛脫,因為呢一幕令觀眾流淚,令Sammi認為呢種演繹係「徹底真實和有血有肉」,從而令佢明白,原來豁出去不計較以真面目去演出,先至可以深打動觀眾。

化妝?美?還是留待唱歌的舞台吧!作為演員死守著美麗,只會狹窄自己,我知道,如果我想當一個有進步有空間開發的演員,呈現真實血肉和誠實面對自己的年齡和面容,是非常重要的一步……作為演員,要能打動人心的,並不是胭脂水粉或無瑕容貌。這部電影,令我更勇敢。赤誠。 ☺️❤️

▲網民讚Sammi喺《合約男女》做得好好。

網民都喺post下留言,讚揚Sammi喺劇中嘅演出非常專業,認為偶像歌手拋開外貌嘅堅持係一大關口,更表示戲中呢一幕演繹得真摯感人,大讚Sammi 演技日趨成熟。

圖片來源:鄭秀文

#鄭秀文#合約男女#感動#素顏#落淚#演員#e分鐘

相關文章
鄭秀文首次作曲 鼓勵情緒病患者勇敢跨過
同B拍戲母性大發 44歲Sammi練盆骨操造人
唔小心亂入Oreo廣告 鄭秀文:100%瘀皮事件
e衫評 龔嘉欣贏膚色 金裕貞衰臃腫
2016娛圈八大好人選舉(2)

推介文章
【挑辣星極辣挑戰賽】星級參賽者鬥食辣Laksa辣魚蛋
宣萱 有要求的人
豪宅同居年半 譚凱琪有米男友求婚成功
當張繼聰係菩薩 Bob:抵佢溝到謝安琪
唐詩詠狠斬2年情 踢洪永城7宗罪
專屬情人 林文龍
撬林耀聲牆腳 方力申暗溝張沛樂
科技融入生活 體驗空間美學
同時溝兩港男 陳展鵬新女友雜食
楊明 把握時機
1O1O呈獻:星星美食旅客 -東京中華料理之最高
聯名買將軍澳樓 蕭正楠黃翠如同居試婚
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x