臨終前再一次牽你的手 馮明與張萍的愛情故事

Thu Dec 29 2016 11:49:43 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

「我好想我的老太婆,希望和老伴再見一面,拉一拉她的手。」-92歲嘅馮明向護士請求。年紀老邁嘅馮明患有心臟病,住喺寧波醫院3樓嘅重症監護病房,但爺爺身體多處器官已衰竭,命不久矣,佢亦已放棄治療,不過佢希望臨終前出一出院,見一見老伴張萍。

▲就算女方比男方年長,依然無阻二人相愛。

張萍同馮明喺1950年結婚,張萍比馮明大3歲,但無阻二人相愛,當時兩人冇錢結婚,只能簡單佈置一下就算,更甚嘅係佢哋住嘅屋都係問朋友租借。結婚係人生大事,雖冇得大排筵席,但張萍心裡有馮明已經滿足,至今結婚68年,依然相敬如賓。

最近馮明因病入院,張萍亦因股骨骨折而入住同一家醫院,但一個喺3樓,一個喺14樓,這麼近又是那麼遠。上兩個月,馮明感覺自己命不久矣,於是向護士請求:

我好想我的老太婆,希望和老伴再見一面,拉一拉她的手。

按醫院規定,家屬只能喺下午3點到3點半先可以探望重症監護病房病人。但人係生,規矩係死,醫護人員知道可能係兩位老人家人生最後一次見面,於是破例為兩位老人安排見面。

▲護士忍不住拍低呢一幕。

就係咁,張萍由醫護人員陪同下,由14樓去到3樓見愛郎,護士更愛心地將兩張床靠埋一齊。當兩老互見時,張萍竟然先係忍唔住喊嘅一個,更用盡氣力伸手緊抓馮明嘅手,哽咽地道出對對方嘅愛同思念。

我會照顧好自己的。等我好了,我就去找你。

▲臨終前就是想再一次牽你的手。

幾多對能持續愛到幾多歲,當生命仍能為你豁出去。雖然馮明已奄奄一息,但佢依然用僅有氣力回望老伴一眼。半小時後,張萍離開醫院,而當晚,馮明永遠地閉上眼睛,但能夠再一次牽著老伴嘅手,已令佢今生無悔。

▲張萍表示,從未試過咁掛住老伴。

事隔一個月後,有記者得到張萍同意,到奶奶家探訪,聽佢講佢同馮明嘅愛情故事。談起老馮,張萍娓娓道來,但言談間依然不捨老伴。張萍指,馮明好鍾意幫助貧窮孩童,生前定期會寄錢去幫佢哋交學費,就算老馮已不在,張萍依然繼續幫佢。

就算丈夫不在,還要幫他做這件事。

▲能夠共渡餘生,相信老馮今生無侮。

張萍又指,馮明好識寫詩,仲寫得一手好字,其女兒替貼心為張萍收集老馮年輕時寫嘅詩,精心製作一本詩集。詩集裡記錄咗老馮喺人生各個階段嘅感受,亦有記下對妻子嘅思念。

呢一切,就係對這對生於寧波嘅老夫妻最好嘅回憶。

圖片來源:浙江在線、新華網

#愛情#故事#臨終#牽手#寧波#老伴#張萍#馮明#e分鐘
相關文章
不許她注定一人 路軌上的狗狗愛情故事
叫好叫座但冇獎? 《叱吒頒獎典禮》三大滄海遺珠
賤男起飛腳打女人 目擊者:之後仲帶住新女朋友走
自傳電影下年上映  網民嘲G.E.M.:唔係死咗先拍嘅咩
黎耀祥毛舜筠「世紀之吻」 重溫處境劇當年情
推介文章
【密密食小隊】 足料爆餡大水餃 兩小時刺身火鍋放題
愛老婆會發達
【跟住爸爸去福島】下世要做豬
獨家 王菲霆鋒秘密愛巢曝光
殺出個未來 朱咪咪
唐詩詠痴心錯付 洪永城冧理財女神10年
用愛關懷流浪動物 以暫養為貓狗建立溫暖家庭
有愛就有幸福 四隻開心貓咪的故事
最新郵輪海上zip line 飛越汪洋
台北私家露天溫泉 浸獨家原湯
草苺聖誕麵包布甸
給遺棄動物一個家 令貓狗重拾愛由暫養開始
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…