演到定晒型 見人如見職業悲劇例子

Sun May 22 2016 17:20:00 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

有人話做演員俾人定型,佢嘅星途就會遇到困難好難發展,到底又係唔係真呢?最近有網民惡搞咗一個聯想系列,就係有咩演員一提起佢就諗起某種職業。以下呢幾位又真係幾易令人產生聯想喎!

1.王喜 = 消防員

網民首選嘅第一個係王喜等於消防員。呢個聯想真係好啱,事關王喜喺《烈火雄心》系列入面做消防員實在太深入民心,依家只要同人講「我做王喜」,人哋就知你係做消防員,解釋都唔使。

▲網民覺得王喜等於消防員係首選第一位。

2.吳啟華 = 醫生

吳啟華喺《妙手仁心》飾演程至美醫生呢個角色太令人入腦喇,諗起醫生就會諗起佢。後來《On Call 36小時II》又係搵返佢做醫生,所以講起醫生呢個職業真係會諗起吳啟華。

▲扮演程至美醫生,成功迷到一班女士做粉絲。

3.鄭伊健 = 黑社會古惑仔

雖然黑社會古惑仔唔知係咪屬於職業,不過講古惑仔你就會諗起鄭伊健,因為佢所扮演陳浩南一角實在太受歡迎喇。網民話佢被定型到一個不能轉型嘅困局,即係一日古惑仔一世都係古惑仔。

▲網民話一日古惑仔一世都係古惑仔,想返轉頭冇咁容易。

4.余慕蓮 = 清潔阿姐

余慕蓮從影咁多年,有一個職業佢演得非常出色,就係清潔阿姐喇。唔係講笑,就連佢自己都因為做清潔阿姐做到人人認得而自豪。所以佢等於清潔阿姐呢個聯想都幾正確!

▲真係唔好得罪清潔阿姐,你睇佢個眼神幾勁!

5.鄭嘉穎 = KFC外賣員

因為一個KFC廣告,嗰一句「打218xxxxx call我吖!」鄭嘉穎就俾網民定咗型為外賣員,網民聯想到外賣員就會諗起鄭嘉穎,唔講喇!有啲肚餓。

▲唔使解釋啦!外賣員佢都算最紅喇呱!

圖片來源:tvb.com,高登討論區

#定型#王喜#消防員#吳啟華#醫生#鄭伊健#黑社會古惑仔#余慕蓮#清潔啊姐#鄭嘉穎#KFC外賣員#TakeItE時#推介#熱話

相關文章
【獨家斷正】黃心美圈外男友 靚仔版「王喜」曝光
網友圍插工作暴跌 王喜靠陳志雲打救
【多圖】王喜5年來風雨同路 陳志雲患難見真情
查足五年終有定案 志雲大師貪污案罪名成立 
抱怨工作辛苦過消防救護 警察:22k起薪根本太少

推介文章
【3個月減30磅】姜皓文佬味濃 行街Chok爆
【何家最索千金】超蓮做老闆心掛掛 行街都要返去望一望
張智霖係完美老公 變身異性絕緣體
【男友係集團餐廳老闆】「天嬌」入屋繼續搏殺 譚凱琪唔做豬年新娘
戴口罩微服出巡濕平買餸 馬浚偉同人撐枱腳?
【一家超幸福】當年拍拖不被睇好 一條片證蔡少芬冇嫁錯張晉
應采兒着鬆身衫孖囝囝睇醫生 陳小春IG暗示有多個B?
麥玲玲2019豬年運程-肖狗桃花旺隨時閃婚 喜事重重開心年份
【名導林嶺東設靈】 周潤發拖老婆哀傷致祭
【終極結局】奸仔馬炭犧牲救大家 大帥哥沅婉、冬來愛美Happy ending
麥玲玲2019豬年運程-肖雞有利讀書考升職試 進修會遇合適對象
麥玲玲2019豬年運程 肖猴害太歲出門易有危險 財運不俗心情開朗
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x