豬年盆滿缽滿 三大最威盆菜推介

Fri Feb 01 2019 12:15:35 GMT+0800 (香港標準時間)

新年熱熱鬧鬧,最好就係食盆菜﹗快餐店有盆菜、到會公司有盆菜、酒樓有盆菜,咁多盆菜,點揀好?如果想體體面面,尤其同長輩一齊嘆,咁就要留意以下盆菜。

大件鮑參肚寓意福到 滿福樓

滿福樓於新年期間推出地道的新春盆菜,當中可說是考敬長輩矜貴食材大晒冷,包括由大廚們精心挑選的原隻二十五頭花膠、原隻鮑魚、面膜咁大塊的花腸、原粒瑤柱脯、海蔘、北菇、蠔豉等滋補及矜貴食材,加上蝦球、燒鵝、髮菜、貴妃雞、鵝掌及「福」字蘿蔔等,感覺福氣滿滿﹗每件材料也非常入味,多汁濃香,吃過這盆菜,代表豬年盆滿缽滿之餘,更寓意全家有口福有食神。

新春盆菜於2019年1月28日至2月19日期間供應,每位港幣$ 728,最少四位起,外賣自取連陶瓷器皿需另加港幣$ 250。

身壯力健金湯盆菜 東來順

現在最常聽最有意頭的祝賀句,非「身體健康」莫屬。現在人人注意健康,加上不少人初一十五食素,東來順的金湯素盆菜就最啱。金湯素盆菜寓意「金銀滿屋」。施師傅以甘筍及南乳熬成高湯,鹹甜的味道與素菜十分搭配。再加入素食材如自家製的芝麻新豬肉球(Omnipork)、黃金餃子、髮菜腐皮卷、流行的健康羽衣甘藍、以豆腐、芫荽及京蔥製成的素福袋、日本花菇、日本蘿蔔、日本南瓜、素魚翅、素雞、素鮑魚、素海參、冬筍、芋頭片、竹笙、黃耳、蓮藕及珍珠筍。清新不膩得來,食材吸收了高湯鮮味。

金湯素盆菜 ($1,488) ,供四至六位用,堂食外賣均可,需於一天前預訂。

港女必愛LC盆菜 大官廳

大官廳與Le Creuset首度合作推出限量版金豬獻瑞新春盆菜,餐廳選用喜慶Flame的火焰顏色LC器皿配襯盆菜。新春盆菜滿載15款賀年珍品包括蠔皇南非原隻鮑魚(八頭)、頭抽煎焗中蝦、頂級沙井金蠔、蔥燒墨西哥刺參、古法鮑汁扣鵝掌、紅燒黑豚腩、醬油龍江雞、大官燒米鴨、柱侯南乳炆豬手、鮮枝竹扒津白、蠔皇扣天白花菇、發財髮菜、高湯西蘭花及香酥炸茘芋,寓意新年行好運。

大官廳金豬獻瑞新春盆菜每份售價為港幣2,998元,隨盤菜更附送原價的Le Creuset 圓形琺瑯鑄鐵鍋20厘米 (Flame)(零售價:港幣2,998元)及別具型格的手提籃。顧客可由即日至2月4日期間訂購,售完即止。


#美食旅客#飲食#盆菜#新年快樂#LC#東來順#滿福樓

相關文章
觀塘黑白紅皺皮腸粉 點樣配搭都咁正!
去中環搭上豪華列車 嘆杯冰涼日式Highball
Let's Party 全球首個Be a Convivialist開動以cocktails會友
最後2天! 免費朝聖YSL限定店 有得玩有得試新妝
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 

推介文章
【蔡少芬郭可盈張可頤黎姿】四大花旦邊個最凍齡? 回憶那些年煲劇的日子
【自爆隨時嫁得】扁嘴打電話 泳兒搵唔到男友?
公司由創業板轉主板 黎姿:好掛住演戲 回顧愛美神經典作品
陳凱琳囝囝Rafael好可愛 鄭嘉穎:自己個BB最得意
【忽傳婚變】吳若希:唔妥老公好耐 老公Alex愁爆扯煙?
【靚衫X香水】名模陳嘉容:美麗係色香味俱全
【曾當街激咀剝裙】34歲戴夢夢拍拖變低調 情人節前夕出街唔帶Ricky
【超級筍盤】家族身家過百億 馬桂烽買新衫孖黃心美過情人節
豬年愛健康 加拿大西洋參應該點揀? 
【結婚18年】 呂良偉拖太太買新年禮物 好有熱戀Feel
【糖冬瓜食到厭?】跟莊端兒整賀年桔仔馬卡龍
周柏豪似大細路 老婆做跟得夫人陪整頭
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x