輪椅狗狗生命倒數 大埔街坊祝福:你已經好叻

Fri Jul 28 2017 12:48:56 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

人同動物一樣都會老,而且佢哋仲會比我哋老得更快。大埔區內一家眼鏡小店入面,有隻「 薄有名氣」嘅牧羊犬阿Joe,但阿Joe唔似其他動物明星,事關阿Joe身體機能好差,退化得要用輪椅代步。其主人兼眼鏡店老闆Barry,一直對愛犬不離不棄,曾經拒絕讓阿Joe安樂死,希望可以盡力陪佢走到最後一刻,但狗狗日子真係所剩無幾,Barry最近表示,阿Joe生命真正進入倒數階段。

▲Barry好愛錫阿Joe。

Barry不時拍片記錄阿Joe日常情況,就算出街Barry都會帶埋阿Joe出街散步,因為阿Joe嘅輪椅,吸引唔少途人注視,更主動關心阿Joe情況,久而久之,大埔區街坊都知道阿Joe呢隻狗狗。Barry曾接受傳媒訪問時表示,好多網友留言叫佢加油,相信阿Joe一直努力對抗,所以佢自己都會撐落去。

▲阿Joe情況好差。

阿Joe年半前中風,身體機能開始退化,行動自此不便,連企都企唔穩,大小二便都要Barry幫手,但Barry一直對不離不棄,為阿Joe安裝輪椅,令阿Joe繼續落樓「巡鋪」。今年3月,阿Joe渡過15歲生日。但近日阿Joe嘅狀況變差,已經無力走動、無力叫喊,近日Barry喺FB更新情況,表示阿Joe生命真正進入倒數階段。

真正要倒數的日子來。當你吾瞓覺係度叫的時候就覺得你好嘈,但到你吾叫的時候又好擔心。

▲街坊感激主人冇放棄阿Joe。

除咗Barry之外,唔少大埔街坊都好唔捨得阿Joe,因為不時見狗狗同主人一齊,希望Barry好好珍惜同阿Joe剩下嘅時光。

來源:Eye Glasses

#大埔#狗狗#輪椅#阿joe#生命#e分鐘

相關文章
大埔超貼心醫生 市民激讚:能用「醫者父母心」形容
木棉飛絮似雪花 大埔友:飄到周圍都係,呼吸困難
出PO澄清冇打擾羅蘭姐 家長:當時囡囡係讓座俾佢
勁猛鬼自殺勝地? 大埔「消失的泳池」恐怖傳聞
點估到會遇𠝹褲黨 事主:原來佢哋真係好犀利

推介文章
談談情 說說性 董敏莉
LEGO首創VR過山車 今日有得玩
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x