重提當年離開香港原因 側田:因為怕孤獨

Wed Oct 26 2016 11:31:52 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

「我覺得是香港的樂壇離棄了你……」巫啟賢喺最近一集《蒙面歌王》同「小王子」側田講咗呢番說話,而側田亦因為呢個比賽而重新得到香港人關注,原來我哋真係失去咗一個唱得之人。不過有網民就翻舊帳,抨擊側田喺6年前訪問中嫌棄香港樂壇,又話北上做三線歌手都俾喺香港賺錢多十倍,唔明點解仲有人覺得香港市場重要,令人質疑「香港人幾時有放棄過側田?」,事隔6年,側田趁住呢個時候開腔回應。

▲側田出道時一鳴驚人,僅一年就開紅館,仲要10分鐘就火速售罄,旋即加開兩場,同樣爆滿。

側田接受傳媒電話訪問時提到當年自己離開香港嘅原因,側田直言係因為愛情,當時其女友身處北京,而側田怕自己一個人:「因為喺香港好孤獨,覺得做完嘢返屋企,困住喺四堵牆,感覺好難受,試過喺錄音室要睇鐘睇錶等放工,我最緊要係做到自己滿意音樂,但嗰陣時真係可能好多其他因素,令到我嘅靈感冇晒,冇咗嗰種feel,唔開心係呢樣嘢,所以要離開一陣透吓氣,所以去咗北京。」

▲當年側田(前)同曹格(後)醉酒生事鬧到滿城風雨,但早喺幾年前已冰釋前嫌,繼續做好兄弟。

其實2010年嗰陣嘅側田受唔少負面新聞影響,一嚟同緋聞有關,二嚟同曹格醉酒打架一事幾近令形象插水,三嚟當時樂壇氣氛差,令側田心灰意冷,種種原因加起嚟,令呢位唱作歌手毅然離開。

▲香港人都仲好支持側田!

對於自己被翻舊帳,佢就咁講:「其實我做人,所有決定都係自己選擇,嗰時離開香港係自己選擇,唔關任何人嘅事。」咁將來日子會點?側田話會重新出發,下個月將plug第一首歌:「俾大家聽吓我新一面嘅音樂風格,重點我係堅持做廣東歌。」

側田,其實香港人仲好鍾意你,大家一定會珍惜你㗎!


#側田#香港#蒙面歌王#小王子#孤獨#TakeItE時#e分鐘

相關文章
新歡陪食好猴擒 側田唔夠錢女友埋單
側田上《歌手》唱重編版《命硬》 網民勁彈:浮誇到好難聽
等你回我身邊繼續回味 精選11首側田經典金曲
一個全新的你 側田歌唱比賽脫面罩以光頭示人
好聲音藏不住 側田蒙面參賽獲好評?

推介文章
【孖你做瑜伽】瑜伽幫你輕鬆減壓(下)
愛家的男人 黃浩然
放蛇試明星麵 麥包小儀慘敗 牛雜妹完勝
包無投訴 粉紅餐廳
彈弓吊索健身 蘇慧恩飛天收腰
【余此好味】富貴滋補 葱油涼拌蟲草花
【跟住爸爸食麻神】台灣過江龍麻神 開門七件事
祖藍大讚神秘女歌手 原來係杜麗莎大女
【跟住爸爸食麻神】黃浩教路食乜最好
皮膚又痕又乾 中醫教食無花果
燈影蓮藕 伴香煎北海道帶子皇
新咪神黃文意 VR健身練馬甲線
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x