隱居小清新 藍帶日式料理workshop

Thu Jul 19 2018 12:00:08 GMT+0800

撰文︰美食旅客

你有幾耐無煮過飯?(煮公仔麵唔算) 。講真,你識唔識煮飯,香港太多餐廳。就算半夜三更,想食一餐,都唔係問題。搞到個個好似無左阿媽就唔識煮飯。以為煮飯好難,遙不可及。

「我地呢一代,煮飯就嚟失傳啦」Cooking Workshop主理人Virginia感嘆到。
就係呢個原因,Virginia想大家重拾煮飯嘅樂趣,想大家多啲煮多啲飯。

本來出身廣告業,厭倦了長時間工作環境,決定歇一歇。興趣行先,毅然辭掉工作,隻身遠赴英國藍帶,修畢整個法國菜課程。不過,課程未能滿足她的求知慾,在英國名廚Jason Atherton的Pollen street social、Social eating house 及香港的VEA 及Aberdeen street social工作,豐富自己的烹飪經驗。

其後,更有機會到日本福岡的西班牙餐廳工作,學習發酵料理,包括手工酸種麵包、pizza 及香腸,更鞏固個人烹調經驗之餘,並與日本的家庭主婦交流,令她更深入了解日本家庭主婦的家庭料理的烹飪哲學。厭倦了傳統餐飲業的工作模式,於是由workshop重新出發,讓大家拾回在家煮食的樂趣。

Work shop採用小班教學,以一人一爐一份材料的方式,讓來的都可以親手做,落手製作每一個部分,令大家更易掌握烹調的竅門。放心,課堂都輕輕鬆鬆,有說有笑有飯食。Workshop位於大埔村屋,上堂有到訪朋友的家,感覺親切,又能體會到日本家庭料理的哲學。


關於料理課程,歡迎私訊查詢
instagram: @suijiba
FB:suijiba


#飲飲食食#GourmetTraveller#suijba#workshop#大埔workshop#美食旅客#飲食#影片

相關文章
靚仔駐埸 400 Bagel兩小時售罄
LandMark歇一歇:歎愛麗斯Tea Set
來自北歐的Tea Set
大廚的新豬肉
豬肉非豬肉

推介文章
有工人都親自餵囡囡 黃婉曼慈母feel出晒嚟
【係咪去飲?】陳凱琳鄭嘉穎星期日結婚 陸永咁樣答……
盧凱彤太太、父母哀傷認屍 林二汶:我永遠不會OK
【率先睇!】 NARS香港限定店登場
2018荷花BB展懶人包
跟項明生去高加索睇紅葉玩酒莊
【唔捨得你】棟篤笑最後一場 子華神流下男兒淚
深夜食堂feel清酒吧 教你不時不飲
轉戰內地身家逾億 李彩華超Casual現身銅鑼灣
【回到阿婆年代?】賭王四太梁安琪 用橡筋紮金牛
高登50路美魔女大選 唐安麒撼赢周慧敏劉嘉玲
紅白藍裝到幾多金牛? 港版江南大叔試俾你睇
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x