隱居小清新 藍帶日式料理workshop

Thu Jul 19 2018 12:00:08 GMT+0800

撰文︰美食旅客

你有幾耐無煮過飯?(煮公仔麵唔算) 。講真,你識唔識煮飯,香港太多餐廳。就算半夜三更,想食一餐,都唔係問題。搞到個個好似無左阿媽就唔識煮飯。以為煮飯好難,遙不可及。

「我地呢一代,煮飯就嚟失傳啦」Cooking Workshop主理人Virginia感嘆到。
就係呢個原因,Virginia想大家重拾煮飯嘅樂趣,想大家多啲煮多啲飯。

本來出身廣告業,厭倦了長時間工作環境,決定歇一歇。興趣行先,毅然辭掉工作,隻身遠赴英國藍帶,修畢整個法國菜課程。不過,課程未能滿足她的求知慾,在英國名廚Jason Atherton的Pollen street social、Social eating house 及香港的VEA 及Aberdeen street social工作,豐富自己的烹飪經驗。

其後,更有機會到日本福岡的西班牙餐廳工作,學習發酵料理,包括手工酸種麵包、pizza 及香腸,更鞏固個人烹調經驗之餘,並與日本的家庭主婦交流,令她更深入了解日本家庭主婦的家庭料理的烹飪哲學。厭倦了傳統餐飲業的工作模式,於是由workshop重新出發,讓大家拾回在家煮食的樂趣。

Work shop採用小班教學,以一人一爐一份材料的方式,讓來的都可以親手做,落手製作每一個部分,令大家更易掌握烹調的竅門。放心,課堂都輕輕鬆鬆,有說有笑有飯食。Workshop位於大埔村屋,上堂有到訪朋友的家,感覺親切,又能體會到日本家庭料理的哲學。


關於料理課程,歡迎私訊查詢
instagram: @suijiba
FB:suijiba


#飲飲食食#GourmetTraveller#suijba#workshop#大埔workshop#美食旅客#飲食#影片

相關文章
靚仔駐埸 400 Bagel兩小時售罄
LandMark歇一歇:歎愛麗斯Tea Set
來自北歐的Tea Set
大廚的新豬肉
豬肉非豬肉

推介文章
【買名牌古董袋,一定會有使用風險!】
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
秘魯暖男為愛來港 親民價推廣家鄉菜
【仲有幾多單?】黃子恆三度撩35E迪子開房 無綫誓掟入雪櫃
【食女食出禍】內地女粉絲爆有四個月BB 黃子恆:一定會負責任
【到底有無生B?】 張栢芝蒲頭包上頸 胞弟張豪龍現身康樂園舉V
【最索星二代】Hilary同媽咪上山詩鈉行街 似姊妹多過母女
【小心女友扭耳仔】歌手曾若華嗒糖扭腰 林德信開門又擔遮
【70年代港姐季軍】美魔女關淑芬 妙法凍齡騷長腿
【前夫謝霆鋒封嘴】驚傳張栢芝 為65歲新加坡富豪誕慈姑椗
早前暴瘦嚇親網友 「E神」陳靜驚青拍新戲
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x