香港人食慣「免費午餐」? 聞收費即變臉:不了

Fri Apr 14 2017 21:39:44 GMT+0800 (中國標準時間)

所謂做慣乞兒懶做官,當一樣嘢經常可以「不勞而獲」,突然間要「向你收錢」,可能你都會卻步,究竟俾唔俾好?有人會支持,覺得8蚊好閒;亦有人會視乎情況,覺得好就會俾;亦有人見到要收錢就「不了」。

睇片要俾8蚊 網民:憑咩收錢?

最近網絡拍片團隊Bomba決定向用戶徵收8蚊「睇片費」,如果想睇片就要俾錢,免費睇片已經唔存在,結果有部份網民插爆。有網民表示,不滿係因為Bomba拍片質素參差,「8蚊」俾唔落手;亦有網民表示其他比Bomba更高質嘅團隊都未收錢,憑咩可以「要求」睇片收錢,認為「睇少你哋啲片唔會死,收錢即unfollow」。當然有中立網民認為,創作人都要搵食,唔通下下都免費午餐咩,唔啱可以唔俾,唔會強求。

▲8蚊抵唔抵見仁見智。

網絡作家于日晨:冇收入連飯都冇得開,何來創作?

Bomba亦就事件作出回應,指收費計劃目的,係提升拍片質素,有多啲資金先可以拍到更高質素嘅影片。網絡作家于日晨亦聲援Bomba,表示「創作人都要搵食」,又指香港人已經習慣咗「免費」。

歌要免費、戲要免費、球賽要免費、AV要免費,創作都要免費。唔知由幾時開始,俾錢嗰班會俾人笑傻仔,傻仔先買碟、傻仔先會join月費計劃、傻仔先俾錢睇創意嘢。

▲香港人太習慣唔使錢。

Whatsapp曾要求收費8蚊遭捱轟

由免費要轉收費,Bomba唔係先例,幾乎全球使用嘅通訊程式「Whatsapp」,曾經向用戶徵收每年8蚊「代付費」,結果引發排山倒海討論,好多用戶炮轟無理收費,甚至罷用「Whatsapp」。有支持收費用戶曾以郵差比喻:

從前有一位郵差非常能幹,每天可以處理1億封郵件,他就連沒有郵票的信也會安全地送到目的地。有一天,他發現了沒有郵票的信太多令他無法維持生計,決定從不貼郵票的人只要每年貼一張$8的郵票,就繼續幫他派信。但從不貼郵票的人竟然罵他無良、好過份、賤! 這合理嗎??

▲最終whatsapp決定唔收費。

人食慣免費午餐,就難以接受要俾錢食午餐,背後團隊唔收錢,但運行落去都要有資金支撐,如果一樣免費嘢突然要收,你又會唔會支持?


#free#免費#收費#收錢#創作#TakeItE時#熱話

相關文章
街頭即席Freestyle MC Jin神級《海闊天空》Rap
受死的感覺 新西蘭峽谷再free fall
神級廣東話Rap踩場  MCJin:我啲押韻聽一次包你上腦
玩交友App識男仔 麥明詩約俊男high tea
新加坡Wild Wild Wet 2大必玩滑水梯

推介文章
【跟住爸爸食燕窩】唔使一嚿水 燕窩食滿咀
最叻星二代 倫子譚曉風攬女示眾
活在當下 曹永廉
買靜安區5千萬豪宅 城城跟妻女移居上海
西關大少李家鼎 教你中式餐桌禮儀
5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底
尹光 三少爺的歌
做機防翻脹 苟芸慧明年嫁陸漢洋
【新加坡米芝蓮:一碟油雞 走出世界】
一人食 鹹蛋蒸肉餅
冒險時刻 C AllStar
星星美食旅客特別番外篇:東京遇上意大利(1)
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x