香港運動員冇份點聖火 市民不滿:尊重何在?

Wed Apr 26 2017 08:00:32 GMT+0800 (中國標準時間)

撰文︰Take it e時

香港運動員地位有幾重要?可能一張相已經完美解釋。星期日(23號),香港舉行第六屆全港運動會舉行開幕儀式,曾直言「體育冇經濟貢獻」嘅特首梁振英及民政事務局局長劉江華擔任主禮嘉賓,而出席嘅精英運動員包括李慧詩、伍家朗、歐鎧淳、葉姵延、姚潔貞、胡兆康等等,當中亦有運動員燃點聖火嘅重要時刻,港運會聖火由香港運動員燃點係理所當然吧?但偏偏呢個環節最後由中國國家隊運動員負責,因此認為大會忽略香港運動員嘅存在。

▲網民不滿聖火唔係由香港運動員負責。

網友喺社交平台撰文怒斥大會無視香港運動員嘅存在,事關運動會最具代表性嘅聖火燃點儀式,竟然交由中國國家隊成員負責。雖然網民指第六屆港運會係慶祝香港回歸20周年大型活動之一,邀請國家隊運動員來港支持盛事乃「合情合理」,但冇理由唔係由香港運動員負責最重要部份。

「全港運動會」五字道來鏘鏘啷啷,擲地有聲,偏偏運動會最具代表性的聖火燃點儀式卻不讓本港運動員負責。可恨的是,在香港體育館,今天這樣一個屬於香港人的體育舞台上,大會卻根本瞧不見我們的運動員。

▲聖火由中國國家跳水隊成員陳若琳及林躍負責。

雖然有唔少精英運動員出席開幕儀式,亦有閒談及分享環節,但運動員分享時間卻少之有少,經常被司儀「圈」離場。

牛下女車神李慧詩與里奧長氣袋姚潔貞上台不過一分鐘,話未停口,大台司儀便急急請二人離台。女飛魚歐鎧淳與保齡球王子胡兆康上台分享了,才60秒也不過,司儀又是讓二人靠一邊站了

▲李慧詩(右)及伍家朗(左)只擔任火炬手。

由於儀式喺電視台有直播係爭分奪秒,但網友指因請咗鄭俊弘及胡鴻鈞嚟唱歌比賽,結果將時間俾晒佢哋唱歌,認為成個感覺好台慶。

大台明星鄭俊泓演唱完《紅日》、胡鴻鈞演唱完《強》,兩人還來個合唱《壯志驕陽 》呢。這還不算,這邊廂演唱幾曲後,相隔不到半小時,鄭與胡這兩位明星又再次登場了,鄭這次演唱他的《 地盡頭強》,胡鴻鈞演唱他的《情人自擾》。完場後,收到朋友的短訊:「看港運開幕直播,以為是在看台慶。

網友撰文原意,係替香港運動員不值,認為近年香港人喺各方面都能創造佳績,但偏偏連少少尊重都冇。

過去一年很多香港運動員取得很好成績。李慧詩係奧運比賽中 ,炒車後都堅持負傷繼續比賽,落敗後還向港人致歉。吳安儀1個月內於4場桌球大賽中封后成四料冠軍。曹星如打到眼腫鼻腫取得21連勝 ,重有很多香港運動員都付出多汗水與淚水 。

來源:Tony Wong

#港運會#聖火#中國#中國國家隊#香港#香港運動員#TakeItE時

相關文章
無綫派阿叻任火炬手被狂插 黃秋生:蜀中無大將
【劉華都住 極簡禪風酒店】
唔知以為拍緊戲? 武術比賽一個打兩個 打到飛起
排名高過劉華、霆鋒 陳偉霆上福布斯威俾黃曉明睇
大媽自撞私家車 司機醒目化危機

推介文章
「牛雜妹」李美琪教 新年暴食減肥4招
米芝蓮大廚教煮住家菜(下)
美心妹妹帶你年假放電 SuperPark三個必玩game
誰能明白我 何綺雲
荔枝角蛋包飯 聾人主理
狗年迎春攻略 Mall姐呼籲領養 玩人狗瑜伽 教毛孩逗利是
狗年迎春攻略 Mall姐呼籲領養 玩人狗瑜伽 教毛孩逗利是
陳蕊蕊、肥腸 醒你情人節冧招(伴侶篇)
闖出我天地 杜麗莎大女T.V. Carpio
裸妝最強! 5大Cushion粉底
Coffee帶你跟紅星辦年貨 買大細契咖啡瓜子 發哥臘腸
到首爾尋找1++A 級的韓牛
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x