重生 李焯寧

Thu Dec 21 2017 20:13:44 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

說起李焯寧(Karen),可能想不起也沒印象,但如果說她就是劇集《使徒行者2》中飾演終極臥底梁斯敏,相信大家即刻說︰「噢!係佢呀。」
1999年加入無綫第14期藝員訓練班而入行,直至2010年離開TVB,之後轉投過HKTV、中國星等,近年減少幕前演出,原來是投身幕後。「其實我冇離開過幕前,少咗做幕前,但我有做幕後工作。」她說。
自小養成硬淨、獨立的性格,全因童年的經歷,「我係由爺爺嫲嫲湊大,又冇兄弟姊妹,所以由細到大都培養我好獨立。」她說。
今年38歲的Karen,自言仍是單身,因在單親環境長大,難免受影響,「對婚姻睇法都有影響,唔會相信細水長流。」她說。
小時候曾走過鬼門關的Karen,每次遇到困難,便會回想起被電擊救回的一幕。
不論事業、愛情,還是健康,只要有重生的機會,其他的,已是微不足道。



#e+娛樂#娛樂#影片#熱話#李焯寧#tvb#金牌丫鬟

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
e衫評 衛詩雅着得完美 撼贏林心如
靚到冇得輸 63歲林青霞激凸行名店
無綫網劇擔正做主角 農夫扮八戒沙僧爆笑玩轉凡間
【爆笑重溫】天然呆分唔到楊怡、杏兒 網民:馬明好可愛

推介文章
布吉名牌度假村 最新瀑布泳池呃like
布吉最新森林resort 做個原始林中仙子
布吉做艇主 無人沙灘去野餐
去Taste of Hong Kong 有乜好食?
【上瞓下痾】畸形設計月租$4,800 網民:瞓M記好過
有傳無綫再拍《美女廚房》 回顧地獄廚神吳雨霏、G.E.M. 點騎呢
馬是如何運來的?
MUJI春季menu有咩食
浪漫到暈餐廳 同你日日都過情人節
街頭賣唱變網紅 羅凱鈴:其實好辛苦
同朋友開年食呢間!
「牛雜妹」李美琪教 新年暴食減肥4招
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x