學到老演到老 陳安瑩

Wed Dec 27 2017 20:08:40 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

看過83年版黃日華主演的《射鵰英雄傳之東邪西毒》,大家一定記起「傻姑」陳安瑩。「原來啲劇做咗幾十年後,仲有人記得我。」
未入無綫,陳安瑩已在粵劇界中當童星,跟不少大老倌合作過,更是關德興師傅的契女,從小耳濡目染,對演戲有一定的基礎。
中學畢業後她便加入無綫,由訓練班做起,一做便卅多年。2012年毅然離開無綫轉投HKTV,「我係一個想進步嘅人。」電視台開不成,她的意志仍十分堅定,即使多年來演閒角,被視為「綠葉」、「甘草」,她也在所不計,「我覺得冇時冇刻都要有進步空間,就算做甘草,都唔可以脫節。」她說。
陳安瑩從小便演出,不論踏台板演大戲,入電視台拍劇,進錄音室聲演也好,她演的小人物或閒角,都做足本份,「最重要係唔好睇低自己。」



#e+娛樂#娛樂#影片#推介#陳安瑩#傻姑#射鵰英雄傳之東邪西毒#學到老演到老

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
幟哥龍皇集團上市 黃浩徐菁遙都係股東
放蛇試明星麵 麥包小儀慘敗 牛雜妹完勝
《溏心3》大結局 Bosco知錯求司棋姐原諒 王浩信重掌大權咀香香
【孖你做瑜伽】瑜伽幫你輕鬆減壓(上)

推介文章
放蛇試明星麵 麥包小儀慘敗 牛雜妹完勝
包無投訴 粉紅餐廳
彈弓吊索健身 蘇慧恩飛天收腰
【余此好味】富貴滋補 葱油涼拌蟲草花
【跟住爸爸食麻神】台灣過江龍麻神 開門七件事
祖藍大讚神秘女歌手 原來係杜麗莎大女
【跟住爸爸食麻神】黃浩教路食乜最好
皮膚又痕又乾 中醫教食無花果
燈影蓮藕 伴香煎北海道帶子皇
新咪神黃文意 VR健身練馬甲線
黃金組合 林盛斌 謝英偉
【倫敦燈光節】全城地標大變身
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x