學到老演到老 陳安瑩

Wed Dec 27 2017 20:08:40 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

看過83年版黃日華主演的《射鵰英雄傳之東邪西毒》,大家一定記起「傻姑」陳安瑩。「原來啲劇做咗幾十年後,仲有人記得我。」
未入無綫,陳安瑩已在粵劇界中當童星,跟不少大老倌合作過,更是關德興師傅的契女,從小耳濡目染,對演戲有一定的基礎。
中學畢業後她便加入無綫,由訓練班做起,一做便卅多年。2012年毅然離開無綫轉投HKTV,「我係一個想進步嘅人。」電視台開不成,她的意志仍十分堅定,即使多年來演閒角,被視為「綠葉」、「甘草」,她也在所不計,「我覺得冇時冇刻都要有進步空間,就算做甘草,都唔可以脫節。」她說。
陳安瑩從小便演出,不論踏台板演大戲,入電視台拍劇,進錄音室聲演也好,她演的小人物或閒角,都做足本份,「最重要係唔好睇低自己。」



#e+娛樂#娛樂#影片#推介#陳安瑩#傻姑#射鵰英雄傳之東邪西毒#學到老演到老

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
e衫評 衛詩雅着得完美 撼贏林心如
靚到冇得輸 63歲林青霞激凸行名店
無綫網劇擔正做主角 農夫扮八戒沙僧爆笑玩轉凡間
【爆笑重溫】天然呆分唔到楊怡、杏兒 網民:馬明好可愛

推介文章
布吉名牌度假村 最新瀑布泳池呃like
布吉最新森林resort 做個原始林中仙子
布吉做艇主 無人沙灘去野餐
去Taste of Hong Kong 有乜好食?
【上瞓下痾】畸形設計月租$4,800 網民:瞓M記好過
有傳無綫再拍《美女廚房》 回顧地獄廚神吳雨霏、G.E.M. 點騎呢
馬是如何運來的?
MUJI春季menu有咩食
浪漫到暈餐廳 同你日日都過情人節
街頭賣唱變網紅 羅凱鈴:其實好辛苦
同朋友開年食呢間!
「牛雜妹」李美琪教 新年暴食減肥4招
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x