學到老演到老 陳安瑩

Wed Dec 27 2017 20:08:40 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

看過83年版黃日華主演的《射鵰英雄傳之東邪西毒》,大家一定記起「傻姑」陳安瑩。「原來啲劇做咗幾十年後,仲有人記得我。」
未入無綫,陳安瑩已在粵劇界中當童星,跟不少大老倌合作過,更是關德興師傅的契女,從小耳濡目染,對演戲有一定的基礎。
中學畢業後她便加入無綫,由訓練班做起,一做便卅多年。2012年毅然離開無綫轉投HKTV,「我係一個想進步嘅人。」電視台開不成,她的意志仍十分堅定,即使多年來演閒角,被視為「綠葉」、「甘草」,她也在所不計,「我覺得冇時冇刻都要有進步空間,就算做甘草,都唔可以脫節。」她說。
陳安瑩從小便演出,不論踏台板演大戲,入電視台拍劇,進錄音室聲演也好,她演的小人物或閒角,都做足本份,「最重要係唔好睇低自己。」



#e+娛樂#娛樂#影片#推介#陳安瑩#傻姑#射鵰英雄傳之東邪西毒#學到老演到老

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
《e衫評》齊奪五星 陳慧琳簡單夠潮 陳凱琳高貴零孕味
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
【為箍百億富三代轉死性】吳千語齋睇唔買 食平民餐廳

推介文章
百億富豪許世勳今出殯 新抱李嘉欣喊到鼻紅
【絕對係美魔女】着公仔T、短裙仔 53歲羅霖似三十幾
秘魯暖男為愛來港 親民價推廣家鄉菜
【仲有幾多單?】黃子恆三度撩35E迪子開房 無綫誓掟入雪櫃
【食女食出禍】內地女粉絲爆有四個月BB 黃子恆:一定會負責任
【到底有無生B?】 張栢芝蒲頭包上頸 胞弟張豪龍現身康樂園舉V
【最索星二代】Hilary同媽咪上山詩鈉行街 似姊妹多過母女
【小心女友扭耳仔】歌手曾若華嗒糖扭腰 林德信開門又擔遮
【70年代港姐季軍】美魔女關淑芬 妙法凍齡騷長腿
【前夫謝霆鋒封嘴】驚傳張栢芝 為65歲新加坡富豪誕慈姑椗
早前暴瘦嚇親網友 「E神」陳靜驚青拍新戲
單親媽媽獨力照顧仔女 黎瑞恩搭車補眉keep住搵食樣
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x