5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底

Thu Jul 20 2017 08:20:01 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

壹傳媒集團(282)週一(17日)發出公告,擬以作價5億元,出售旗下港台《壹週刊》、《忽然1周》、《FACE》、《ME!》、《Next+One》等雜誌業務予都市新聞多媒體前主席黃浩全資擁有的W Bros. Investments Limited。
一直有心發展傳媒事業的黃浩,對壹傳媒的編採方針非常欣賞,早年他曾為《蘋果日報》、《壹本便利》寫專欄,又曾為《飲食男女》執筆,去年他以11.5萬元投得「NEXT」車牌,14年更註冊了「蘋果日報集團」、「壹傳媒集團」等公司,可見其鍾愛程度。
本刊致電黃浩,他坦言今次收購是他人生最大挑戰,會全力以赴,又會堅持「不扮高深,只求傳真」的《壹仔》精神,他透過本刊寄語《壹》員工:「不畏強權撐到底!」

不過自《壹週刊》出售消息公布後,有小量《壹》員工表示反對,黃浩用普通話說:「笑死人(撚),太單純(蠢)。(用廣東話去聽)」他續說:「第一,好彩真係好少量。第二,有人要潑婦罵街我都冇辦法。」問他對將來管理《壹週刊》有沒有信心,他直言:「我好有信心,雖然依家有少量嘅毒瘤,但係我係零容忍,我會盡快清除呢啲毒瘤,唔好等佢散播,做傳媒係唔應該戴有色眼鏡同埋自我審判嘅,依家有少量呢啲人係咁呢,我唔會容許啲井底之蛙去管理《壹週刊》。」



#e+娛樂#娛樂#推介#影片#黃浩#壹週刊#不畏強權撐到底

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
Dorian Ho推出英雄時裝 陳嘉桓撐場獲梁朝偉陪慶生
狗年事業驚人預測 劉華淡出幕前 李佳芯難攞視后
神秘女星客串《誇世代》網民估係容祖兒
談談情 說說性 董敏莉

推介文章
談談情 說說性 董敏莉
LEGO首創VR過山車 今日有得玩
狗年戀事驚人預測 王菲終嫁霆鋒 陳嘉倩BB竟然……
古天樂陳豪有勁敵 猜Fing講國語冇句聽得明
《溏心3》搞笑!Bosco細31年做司棋姐細佬
網民同推做視帝 王浩信馬明你揀邊個
大人細路爭住玩室內賽車場
【日本賞楓新角度】 鳥取坐滑雪吊車睇秋色
3招健胸操
【撐小店】希望在明天
鄭丹瑞寸麥美恩:麥明詩十優,你久休!
【孖你做瑜伽】 中級雙人背部伸展
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x