5億買《壹週刊》玄機 黃浩寄語《壹》員工:不畏強權撐到底

Thu Jul 20 2017 08:20:01 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

壹傳媒集團(282)週一(17日)發出公告,擬以作價5億元,出售旗下港台《壹週刊》、《忽然1周》、《FACE》、《ME!》、《Next+One》等雜誌業務予都市新聞多媒體前主席黃浩全資擁有的W Bros. Investments Limited。
一直有心發展傳媒事業的黃浩,對壹傳媒的編採方針非常欣賞,早年他曾為《蘋果日報》、《壹本便利》寫專欄,又曾為《飲食男女》執筆,去年他以11.5萬元投得「NEXT」車牌,14年更註冊了「蘋果日報集團」、「壹傳媒集團」等公司,可見其鍾愛程度。
本刊致電黃浩,他坦言今次收購是他人生最大挑戰,會全力以赴,又會堅持「不扮高深,只求傳真」的《壹仔》精神,他透過本刊寄語《壹》員工:「不畏強權撐到底!」

不過自《壹週刊》出售消息公布後,有小量《壹》員工表示反對,黃浩用普通話說:「笑死人(撚),太單純(蠢)。(用廣東話去聽)」他續說:「第一,好彩真係好少量。第二,有人要潑婦罵街我都冇辦法。」問他對將來管理《壹週刊》有沒有信心,他直言:「我好有信心,雖然依家有少量嘅毒瘤,但係我係零容忍,我會盡快清除呢啲毒瘤,唔好等佢散播,做傳媒係唔應該戴有色眼鏡同埋自我審判嘅,依家有少量呢啲人係咁呢,我唔會容許啲井底之蛙去管理《壹週刊》。」



#e+娛樂#娛樂#推介#影片#黃浩#壹週刊#不畏強權撐到底

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
用交友 Apps識到真命天子 原子鏸fit爆嫁摩洛哥型男
明明綠燈 轉眼…… 鄭融為買餸衝紅燈?
【最靚星二代】薄Tee熱褲去濕平 上山女騷白滑美腿
【你傻我唔傻】醫生高登開post爆料 病人呃假一定知

推介文章
【最靚星二代】薄Tee熱褲去濕平 上山女騷白滑美腿
【獨家】女人街買嘢講價 劉心悠得唔得?
Bob做生意癮起 呢次想搞乜?
余此好味 韓式牛油果蝦沙律
致李娜莎 Sasa Li 女士, 欒雅雯 Alice Luan女士:
90、00後未必識嘅天后 林海峰老婆好唱得
惡人王俊棠勁細心 陪老婆阿仔食Tea好溫馨
News【新聞發布】唐安麒同前夫嘅關係 真係不可思議!
News【新聞發布】唐安麒同前夫嘅關係 真係不可思議!
【港姐首輪面試】狄以達舊愛超索 工藤佑采有SM feel
網民捧太平公主做視后 陳煒:信心要俾自己
五億女婿黎諾懿 陪老婆岳母行街拎嘢好體貼
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x