田雞:星爺不難相處

Fri Jan 12 2018 19:40:12 GMT+0800 (HKT)

撰文︰e+娛樂

人稱「田雞」的田啟文,演騎呢角色見青的他,自言沒有六呎高,又不是靚仔,當年立志入行,最終靠自己的能力,當小人物打出一片天,「當年我作為一位熱血青年,如果做人冇理想,同條鹹魚冇分別。」他說。
今年56歲的田啟文,入行以來,演過不少小人物,也參與不少影視製作,令他最深印象,莫過於他在首部電影《忌廉溝鮮奶》演的白痴仔,再者就是在周星馳電影《少林足球》演的三師兄。角色出位與否並不重要,對他而言最辛酸是,「拍啲嘢出嚟,得唔到人認同。」
田啟文蹤橫影視界30多年,由幕後場務到現在當上電影監製,近年更為業界培育新人,全因心中仍有團火。曾為星爺打工13年的他,坦言對方不是一個難相處的人。



#e+娛樂#娛樂#影片#田啟文#周星馳

相關文章
【方健儀主持(一)】從紙媒到網媒 黃浩點樣定位?
孖12億卓悅太子爺放狗 JW坐勞斯萊斯等入豪門
捧紅張曼玉吳彥祖 70歲楊凡潮遊中環
慶祝父親節 千嬅幫囝囝買禮物俾丁子高
【e衫評 - 尚宮局邊個最掂?】徐司珍後生甜美 汪司膳好唔掂

推介文章
【Wee Chat第5集】(完)帶囡囡坐公車食大牌檔 黃浩:佢哋要幫手做家務
【What is模範夫妻?】拍拖睇戲閃爆 陳豪攬老婆晒愛
【Wee Chat第4集】打工變成功商人 娶到港姐咪神 黃浩:想要咩就去追
Ben Sir拍嘢動作多多 慳家揀平價領呔
《美食旅客》X 吃貨咖喱 韓式小清新 閨蜜開心share
拍無綫劇做為食妹 寶珮如食完雪條再擦醉蟹
《美食旅客》X 項明生高加索三國誌 可以有幾索?
唔見鄭嘉穎 陳凱琳去街變幪面超人
LandMark歇一歇:歎愛麗斯Tea Set
相隔多年再合作 黃浩然扮摑千嬅玩到癲
【Wee Chat 第一集】少年偶像係岳少大劉 黃浩:又多錢又多女
天天海南雞的秘密 80蚊食海南雞
按此閱讀臉書精彩內容

熱爆e+up


載入中…
x